Landenexpert

Wat is de hoofdstad van Cyprus?

Wat is de hoofdstad van Cyprus?

Cyprus is een klein eiland in de Middellandse Zee en de hoofdstad ervan is Nicosia. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en de hoofdstad is daar geen uitzondering op. In dit artikel gaan we dieper in op wat Nicosia allemaal te bieden heeft!

Introductie

Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee, gelegen ten zuiden van Turkije. Het is het derde grootste eiland van de Middellandse Zee na Sicilië en Sardinië. Cyprus heeft een oppervlakte van 9251 km² en telt ongeveer 1,1 miljoen inwoners. De hoofdstad van Cyprus is Nicosia, ook wel bekend als Lefkosia. De stad ligt in het noordelijke deel van het eiland en telt ongeveer 279.000 inwoners.

Wat is de hoofdstad van Cyprus?

De geografie van Cyprus

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia. Het eiland Cyprus ligt in de Middellandse Zee, ten zuidoosten van Turkije en ten noordwesten van Egypte. Het eiland is ongeveer 240 kilometer lang en 50 kilometer breed. De kustlijn is ongeveer 650 kilometer lang. Cyprus heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. Andere grote steden op Cyprus zijn Limassol, Paphos en Larnaca.

De historie van Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus. Het is gelegen in het noordwesten van het eiland en is de grootste stad met ongeveer 279.000 inwoners. Het gebied rondom Nicosia was oorspronkelijk bewoond door mensen van de Foenicische stam, maar werd later veroverd door de Grieken. De stad kreeg toen de naam Ledra of Ledrae en werd een belangrijke handelsstad. In 333 voor Christus namen de Macedoniërs het gebied over en veranderden de naam van de stad in Lydda. Nicosia werd pas weer genoemd toen het in 965 werd veroverd door Byzantium. De Byzantijnse keizer Nikephoros II Phokas liet toen een nieuwe stad bouwen op de ruïnes van Ledra en noemde die Nicosia naar zichzelf. Het was toen een kleine nederzetting met ongeveer 1000 inwoners. In de loop der jaren groeide de stad uit tot een belangrijke handelsstad en het economische centrum van Cyprus.

In 1878 werd Nicosia door Britse troepen bezet als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. De stad bleef Brits bezit tot 1960, toen Cyprus onafhankelijk werd. Nicosia werd toen de hoofdstad van Cyprus. Sinds 1974 is de stad verdeeld in twee delen door de Groene Lijn, een bufferzone die wordt bewaakt door VN-troepen.

De bevolking van Nicosia

De bevolking van Nicosia is ongeveer 279.000. Het is de grootste stad van Cyprus en ook de hoofdstad. Het ligt in het noorden van het eiland en is de enige stad die door een muur wordt omringd. De helft van de stad behoort tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus en de andere helft tot de Republiek Cyprus. Daarom is Nicosia ook wel bekend als “de verdeelde stad”. In Nicosia wonen veel verschillende nationaliteiten, waaronder Turkse Cyprioten, Griekse Cyprioten, Armeniërs, Maronieten en Russen.

Wat is de hoofdstad van Cyprus?

Cultuur en attracties in Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en een van de oudste steden ter wereld. De stad is rijk aan cultuur en attracties, met een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Bezoek het Nationaal Archeologisch Museum van Nicosia voor een kijkje in de geschiedenis van Cyprus. Het museum toont artefacten uit verschillende periodes, waaronder de middeleeuwen, de renaissance en de ottomaanse tijd. Opmerkelijke vondsten zijn onder andere beeldhouwwerken, munten en wapens.

Het Leventis Municipal Museum geeft je inzicht in het dagelijks leven in Nicosia door de eeuwen heen. Je kunt hier onder andere oude foto’s, kaarten en documenten bekijken. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen over actuele maatschappelijke thema’s.

De St.-Sophia-kerk is een prachtig Byzantijns gebouw dat dateert uit de 13e eeuw.

Conclusie

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia. Het is de grootste stad op het eiland en is gelegen in het noorden ervan. De stad wordt omringd door bergen en heeft een aangename, mediterrane klimaat. Er wonen ongeveer 279.000 mensen in Nicosia.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten