Landenexpert

Waar ligt Tsjechië?

Waar ligt Tsjechië?

Tsjechië is een mooi land met een lange geschiedenis. Het grenst aan verschillende Europese landen, zoals Slowakije, Oostenrijk en Polen. Maar waar ligt Tsjechië precies? In dit artikel bespreken we wat voor landschappelijke en culturele schatten Tsjechië te bieden heeft, waar het in Europa precies ligt en hoe je er kunt reizen!

Introductie

Tsjechië is een land in Midden-Europa. Het grenst aan Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. De hoofdstad van Tsjechië is Praag. Tsjechië is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Tsjechië is een populaire toeristische bestemming vanwege zijn schitterende natuur, historische steden en cultuur.

Waar ligt Tsjechië?

Topografie van Tsjechië

De topografie van Tsjechië is divers, met bergen in het noorden en westen, laagland in het midden en zuiden en bossen bedekken ongeveer 30% van het land. De belangrijkste rivier is de Elbe (in Tsjechië bekend als de Labe), die door Tsjechië stroomt van West- naar Oost-Tsjechië. Andere belangrijke rivieren zijn de Moldau (Vltava) en de Oder (in Tsjechië bekend als de Odra).

Tsjechië is een land in Midden-Europa. Het grenst aan Polen in het noordoosten, Slowakije in het oosten, Oostenrijk in het zuiden, en Duitsland in het westen. Tsjechië is een vlak land; de hoogste berg is de Snežka (1603 m) in het Reuzengebergte.

Tsjechië in de wereld

Het is een land in Midden-Europa. Het grenst aan Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Tsjechië is een relatief klein land met een oppervlakte van ongeveer 78.867 vierkante kilometer. De hoofdstad van Tsjechië is Praag, wat ook de grootste stad is. Andere belangrijke steden in Tsjechië zijn Brno, Ostrava en Pilsen.

Ongeveer 10 miljoen mensen wonen in Tsjechië. Tsjechië is een lidstaat van de Europese Unie sinds 2004. Het land kent een rijke cultuur en historie en biedt bezoekers veel mooie plekken om te bezoeken.

Het Tsjechische koninkrijk werd gesticht in 870 na de vereniging van de Boheemse en Moravische stammen onder koning Bořivoj I. In 1918 werd het Tsjechoslowaakse leger opgericht om samen tegen het Duitse Rijk te vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het land werd in 1919 officieel erkend als onafhankelijk door de verdragen van Versailles.

Na de Tweede Wereldoorlog maakte Tsjechoslowakije deel uit van het Warschaupact en was het een communistisch land. In 1968 leidde een hervormingsbeweging tot de Praagse Lente, die wreed werd neergeslagen door Sovjet-troepen. De “Velvet Revolution” in 1989 bracht eindelijk vrijheid en democratie terug naar Tsjechië.

Waar ligt Tsjechië?

Bevolking van Tsjechië

Tsjechië is een land in Centraal-Europa met 10,6 miljoen inwoners. Tsjechië had sinds de onafhankelijkheid in 1993 een sterke economische groei en wordt tegenwoordig als een van de meest succesvolle overgangseconomieën van Europa beschouwd. Een derde van de bevolking woont in Praag en twee derde woont in steden en dorpen met minder dan 20 000 inwoners. Tsjechië kent drie officiële talen: Tsjechisch, Slowaaks en Duits.

Het merendeel van de bevolking is Tsjechisch (63%), terwijl 30% Moraviërs zijn en 3% Sileziërs. Andere etnische groepen in Tsjechië omvatten Slowaken, Duitsers, Romani en Polen. Hoewel het officiële taal Tsjechisch is, spreken veel mensen ook Engels en Duits Tsjechisch als tweede taal.

De taal van Tsjechië

In Tsjechië wordt voornamelijk Tsjechisch gesproken. Dit is een West-Slavisch taal die ongeveer 13 miljoen mensen wereldwijd spreken. De taal kent twee belangrijke dialectgroepen, West-Tsjechisch en Oost-Tsjechisch. Beide dialecten worden door de overheid erkend en zijn gelijkwaardig. Naast Tsjechisch wordt er ook een aantal andere talen gesproken in Tsjechië, waaronder Slowaaks, Duits, Romani (Gypsy), Pools en Russisch.

Conclusie

In conclusie, Tsjechië is een land dat zich in het midden van Europa bevindt. Het land grenst aan Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Tsjechië heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw. Het land kent een aantal bezienswaardigheden, waaronder Praag, Karlsbad en Český Krumlov. Tsjechië heeft een oppervlakte van ongeveer 78 duizend vierkante kilometer en heeft een bevolking van ongeveer 10,5 miljoen mensen. De hoofdstad van Tsjechië is Praag.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Tsjechië?
Europa

Waar ligt Tsjechië?

Waar ligt Tsjechië? Tsjechië is een mooi land met een lange geschiedenis. Het grenst aan verschillende Europese landen, zoals Slowakije, Oostenrijk en Polen. Maar waar

Lees meer »