Landenexpert

Waar ligt Slowakije?

Waar ligt Slowakije?

Slowakije is een van de kleine landen in Centraal-Europa met een lange geschiedenis. Hoewel het in omvang klein is, biedt het toeristen en bezoekers een schat aan culturele en natuurlijke schatten. In dit artikel leer je meer over waar Slowakije ligt.

Introductie

Slowakije is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije. Het is ongeveer 48.000 vierkante kilometer groot en heeft ongeveer 5,4 miljoen inwoners. De hoofdstad van Slowakije is Bratislava.

Waar ligt Slowakije?

Topografie van Slowakije

Slowakije is een land in Centraal-Europa dat grenst aan Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije. Het land heeft een oppervlakte van 49.035 km2 en is daarmee ongeveer twee keer zo groot als België. De hoofdstad van Slowakije is Bratislava.

Slowakije kent een aantal bergketens, waarvan de Hoge Tatra (Vysoke Tatry) de bekendste is. Deze bergketen ligt in het noordwesten van het land en is ongeveer 70 km lang. Andere bekende bergketens in Slowakije zijn de Male Karpaty (Mala Fatra) en de Velka Fatra (Velka Fatra).

Het land kent twee verschillende landschappen: het westelijke deel bestaat uit beschaduwde bossen en heuvels, terwijl het oostelijke deel vlakker is met velden en weilanden. Het landschap van Slowakije is heel divers met bergen, bossen, rivieren en meren. In het noordwesten liggen de Hoge Tatrassen, het hoogste gebergte van Slowakije. De belangrijkste rivier is de Rijn die door het midden van het land stroomt.

Slowakije in de wereld

Slowakije wordt vaak vergeleken met andere kleine landen in Europa, maar het heeft een unieke plek in de wereld. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur die teruggaat tot de middeleeuwen. In de Tweede Wereldoorlog was Slowakije een belangrijke bondgenoot van Duitsland, maar sinds 1991 is het een onafhankelijke republiek.

Slowakije is een relatief onbekend land, maar dat betekent niet dat er niet veel te zien en te doen is. Het land biedt prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en levendige steden. Er is genoeg te ontdekken voor iedere reiziger.

Slowakije ligt in het midden van Europa en is daarom een belangrijk land voor zowel toeristen als zakenlieden. Het land is vooral bekend vanwege zijn natuurlijke schoonheid, met name de Hoge Tatra, maar Slowakije heeft ook veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis. In de afgelopen jaren is het land steeds meer in de internationale spotlight gekomen, met verschillende films die er zijn opgenomen en toeristische bezienswaardigheden die steeds bekender worden.

Bevolking van Slowakije

Slowakije had in 2021 een bevolking van 5,4 miljoen mensen. Daarmee was het iets kleiner dan België (11 miljoen) en Nederland (17 miljoen). Het grootste deel van de bevolking woont in steden en dorpen langs de rivieren Rijn, Donau en Elbe. De overige bewoners wonen vooral in de Hoge Tatra, een berggebied in het noordwesten van het land. Het grootste deel van de bevolking is Slowaaks (84%), daarnaast zijn er Roma’s (11%), Tsjechen (2%) en andere minderheden zoals Rus / Oekraïens, Wit-Russisch, Polen en Duitsers.

Waar ligt Slowakije?

De taal van Slowakije

In Slowakije wordt Slowaaks gesproken, een West-Slavische taal die verwant is aan Tsjechisch, Pools en Servisch. Het Slowaaks als officiële taal in Slowakije geldt sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991. Voor die tijd was het Tsjechisch dat in Slowakije werd gesproken. Slowaaks is een moeilijke taal om te leren voor buitenlanders, maar er zijn tal van bronnen beschikbaar om het te leren. Als je in Slowakije bent, zal je merken dat de meeste mensen vloeiend Engels spreken, dus je hoeft niet perfect Slowaaks te spreken om door het land te reizen.

Conclusie

Slowakije is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Tsjechië in het westen, Polen in het noordwesten, Oekraïne in het oosten en Hongarije in het zuiden. Slowakije is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Bratislava. Het heeft een oppervlakte van 49.035 km² en heeft ongeveer 5,4 miljoen inwoners.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Slowakije?
Europa

Waar ligt Slowakije?

Waar ligt Slowakije? Slowakije is een van de kleine landen in Centraal-Europa met een lange geschiedenis. Hoewel het in omvang klein is, biedt het toeristen

Lees meer »