Landenexpert

Waar ligt Roemenië?

Waar ligt Roemenië?

Roemenië is een land in Zuidoost-Europa dat zeer verschillende culturen en landschappen heeft. Het land ligt aan de Zwarte Zee en wordt begrensd door Oekraïne, Servië, Hongarije, Bulgarije en Moldavië. In dit artikel gaan we nader bekijken waar Roemenië precies ligt en wat er zo uniek is aan dit prachtige land. Zo zal je na het lezen van de tekst meer weten over de topografie van Roemenië.

Introductie

Roemenië is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Hongarije, Servië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië. Het land heeft een oppervlakte van 238.391 km2 en is daarmee ongeveer even groot als Nederland. De hoofdstad van Roemenië is Boekarest.

Waar ligt Roemenië?

Topografie van Roemenië

Roemenië is een land in Oost-Europa dat aan de zwarte zee ligt. Het land heeft een oppervlakte van 238.391 km² en is daarmee ongeveer even groot als Nederland. Roemenië heeft een diversiteit aan landschappen, van bossen en bergen tot vlaktes en rivieren. Het Carpati-gebergte loopt door het midden van het land en is hierdoor in twee grote regio’s verdeeld: Boven-Roemenië met de steden Cluj-Napoca en Iași en Beneden-Roemenië met de hoofdstad Boekarest. Roemenië heeft een kustlijn van 225 km aan de Zwarte Zee.

Roemenië in de wereld

Het is een land in Oost-Europa. Het ligt aan de Zwarte Zee en grenst aan Bulgarije, Hongarije, Servië, Wit-Rusland en Moldavië. Roemenië heeft een bevolking van ongeveer 19 miljoen mensen. De hoofdstad van Roemenië is Boekarest.

Roemenië was vroeger een communistisch land, maar sinds 1989 is het een democratie. Roemenië probeert zich te ontwikkelen tot een moderne markteconomie, maar dit gaat langzaam omdat er veel corruptie is in het land.

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Roemenië. Er zijn veel historische plekken in het land, zoals Sibiu en Bran Castle. Mensen komen ook naar Roemenië om in de natuur te wandelen of skiën in de bergen.

Bevolking van Roemenië

De bevolking van Roemenië is ongeveer 19,6 miljoen. Het is een van de meest dichtbevolkte landen in Europa. De hoofdstad, Boekarest, heeft een bevolking van 1,883 miljoen. De overgrote meerderheid van de Roemeense bevolking is etnisch Roemeens (89,1%), terwijl andere etnische groepen zijn Hongaren (6,7%), Roma (2,5%), en Tsiganen (0,3%). Er zijn ook kleinere aantallen Duitsers, Slovaken en Turkse minderheden in het land. Dit maakt Roemenië een van de meest diverse landen in Europa.

In Roemenië wonen ongeveer 19,6 miljoen mensen. De bevolking van Roemenië is veel etnisch gemengd. Naast Roemeense etnische groepen zijn er ook Hongaarse, Duitse en Romaanse minderheden in het land. De officiële talen in Roemenië zijn Roemeens en Hongaars. Er wordt ook veel Tsjechisch, Slowaaks en Pools gesproken in het land.

Waar ligt Roemenië?

De taal van Roemenië

Roemenië is een land van verschillende talen. Er wordt niet alleen Roemeens gesproken, maar ook Russisch, Oekraïens en Tsjechisch. in het westen van het land, aan de grens met Hongarije, spreekt men Magyar (Hongaars). In het zuiden ligt Moldova, waar veel mensen Moldavisch spreken, een taal die verwant is aan Roemeens.

In Roemenië wordt Roemeens gesproken. Dit is een Romaanse taal en werd oorspronkelijk gebracht door Romeinse soldaten die in het land kwamen tijdens de Tweede Punische Oorlog. In de eeuwen daarna ontwikkelde de taal zich verder en kreeg invloeden van andere talen, met name Slavisch, Hongaars en Turks. Tegenwoordig spreekt ongeveer 26 miljoen mensen Roemeens als moedertaal.

Conclusie

Roemenië is een land dat geografisch gezien in het midden van Europa ligt. Het grenst aan Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Servië, Kroatië en Bulgarije. Roemenië is een transcontinentaal land omdat het zowel in Europa als in Azië ligt. Het noordelijke deel van het land ligt in Midden-Europa en het zuidelijke deel in Zuid-Europa. Roemenië is een van de weinige Europese landen met een overwegend orthodox-christelijke bevolking. Het land kent een rijke cultuur en historie.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Roemenië?
Europa

Waar ligt Roemenië?

Waar ligt Roemenië? Roemenië is een land in Zuidoost-Europa dat zeer verschillende culturen en landschappen heeft. Het land ligt aan de Zwarte Zee en wordt

Lees meer »