Landenexpert

Waar ligt Polen?

Waar ligt Polen?

Polen is een land in het noordoosten van Europa, dat in het midden wordt begrensd door Duitsland. Het land deelt zijn noordelijke grens met de Oostzee, die vele kilometers van kust tot kust reikt. In dit artikel laten we je meer weten over waar precies Polen ligt, wat er te doen is en welk type landschap je hier kunt verwachten.

Introductie

Polen is een land in Centraal-Europa. Het ligt aan de Oostzee, net westelijk van Rusland. Polen wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Slowakije in het zuiden, Oekraïne en Wit-Rusland in het oosten en Duitsland in het noorden. De hoofdstad van Polen is Warschau.

Waar ligt Polen?

Topografie van Polen

Polen is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Duitsland in het westen, Tsjechië en Slowakije in het zuiden, Oekraïne en Wit-Rusland in het oosten, en aan de Baltische Zee en Kaliningrad Oblast (een exclave van Rusland) in het noorden. In totaal beslaat Polen een oppervlakte van 312.679 km2, wat het 69ste land is qua grootte. De hoofdstad van Polen is Warschau. Polen is ongeveer duizend kilometer lang en 600 kilometer breed.

Polen is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen, Kaliningrad (een exclave van Rusland) en Duitsland. De kustlijn van Polen ligt aan de Oostzee.

Het landschap van Polen is vooral vlak met heuvels en bergen in het zuiden en oosten. Het hoogste punt is de Rysy-top (2.499 m) in de Hoge Tatra. De belangrijkste rivieren zijn de Wisła (Wisłoka), Odra (Oder) en Narew.

Polen in de wereld

Polen staat bekend om zijn historische sites, cultuur en natuur. Het land heeft een rijke geschiedenis en is gelegen in het midden van Europa. Polen behoort tot de grootste landen in Europa met een oppervlakte van polders, bossen, meren en bergen. Het klimaat varieert van subtropisch in het zuiden tot poolklimaat in het noorden. Polen wordt beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld om te wonen en te werken.

Het landschap varieert van vlakke kuststrook langs de Oostzee tot aan de hoge Karpaten in het zuiden. De hoofdstad Warschau telt 1,7 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn: Krakau, Lodz, Wroclaw en Poznan.

Bevolking van Polen

De bevolking van Polen is bijna 38 miljoen. De Poolse bevolking is verdeeld in verschillende religieuze groepen, waarvan de Rooms-katholieken de grootste zijn (87,2%). Andere belangrijke religies zijn het Grieks-orthodoxe kerk (1%), het jodendom (0,1%) en Islam (0,1%).

De etnische groepen in Polen zijn Polen (84,3%), Wit-Rusland (9%), Duitsland (1,4%), Oekraïne (0,6%) en anderen (4,3%).

Waar ligt Polen?

De taal van Polen

Polen is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en Kaliningrad (Oblast Kaliningrad). De officiële taal van Polen is Pools. Pools is een West-Slavische taal die behoort tot de Indo-Germaanse taalfamilie. ongeveer 38 miljoen mensen spreken Pools als moedertaal. Pools wordt ook gesproken door minderheden in Litouwen, Wit-Rusland en Tsjechië.

De officiële taal in Polen is Pools, maar veel mensen spreken ook Engels, Duits of Russisch. Pools lijkt qua uitzicht erg op Tsjechisch of Slowaaks, maar is wel een heel andere taal. Het Pools alphabet bestaat uit 32 letters, waarvan 9 met diacritical marks (accents).

Conclusie

Polen is een land in Midden-Europa. Het grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en de Kaliningradskaya oblast van Rusland. Polen heeft een oppervlakte van 312.685 km2 en is daarmee ongeveer zo groot als Nederland. De hoofdstad van Polen is Warschau.

Het is een land van bergachtige bossen en weidse vlakten, met kleine steden en dorpen verspreid over het hele land. Polen is een rustige plek om te bezoeken, met een rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn veel prachtige plekken om te zien, zoals de Wieliczka-zoutmijn, de historische stad Krakau en de natuurparken in de Tatra-gebergte.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Polen?
Europa

Waar ligt Polen?

Waar ligt Polen? Polen is een land in het noordoosten van Europa, dat in het midden wordt begrensd door Duitsland. Het land deelt zijn noordelijke

Lees meer »