Landenexpert

Waar ligt Griekenland?

Waar ligt Griekenland?

Griekenland is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Europa. Het land ligt tussen Italië en Turkije en heeft prachtige stranden, historische monumenten en diverse culturele attracties. In dit artikel zullen we ontdekken waar Griekenland precies ligt.

Introductie

In dit artikel wordt de vraag beantwoord “Waar ligt Griekenland?”. We zullen eerst kijken naar waar het land ligt op een kaart van Europa. Daarna zullen we wat meer leren over de fysieke geografie van het land. Tenslotte zullen we kijken naar de belangrijkste steden in Griekenland.

Waar ligt Griekenland?

Topografie van Griekenland

Griekenland is een land in Zuid-Europa dat aan de Middellandse Zee ligt. Het land wordt omringd door Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Griekenland bestaat uit meer dan 2000 eilanden, waarvan er 167 bewoond zijn. De hoofdstad van Griekenland is Athene en de officiële taal is Grieks.

Griekenland is een land in Zuid-Europa dat aan de Adriatische en Egeïsche Zee ligt. Het land heeft een oppervlakte van 131.957 km² en telt ongeveer 11 miljoen inwoners. De hoofdstad van Griekenland is Athene.

De topografie van Griekenland kent veel verschillen. Het noordelijke deel van het land is bergachtig met bergketens zoals de Pindos, de Rhodope en de Olympus. In het zuiden zijn er veel eilandengroepen, waarvan de Egeïsche Eilanden (waaronder Kreta) en de Ionische Eilanden (waaronder Corfu) de bekendste zijn. Tussen het vasteland en deze eilandengroepen liggen talloze kleinere eilandjes, zoals Mykonos, Santorini en Hydra.

Griekenland in de wereld

Griekenland bevindt zich in het zuidoosten van Europa en is het meest zuidelijke land van het Europese continent. Het land grenst aan de Adriatische Zee, Ionische Zee en Egeïsche Zee. met Turkije, Albanië, Macedonië en Bulgarije. Griekenland is een land in Zuid-Europa. Het land heeft een oppervlakte van 131.957 km². Griekenland is het zuidelijkste land van Europa en wordt daarom ook wel het “Schiereiland” genoemd.

Griekenland is een belangrijk toeristisch land met veel historische en archeologische bezienswaardigheden. Het land heeft ook een rijke cultuur en gastronomie. Griekse wijn, olijven en feta kaas zijn wereldberoemd. De producten worden geëxporteerd naar vele landen over de hele wereld. Griekse olijfolie wordt bijvoorbeeld geëxporteerd naar heel Europa, Noord-Amerika en Japan.

Bevolking van Griekenland

De bevolking van Griekenland telt circa 10,7 miljoen inwoners. Het land heeft een hoge bevolkingsdichtheid van 184 inwoners per vierkante kilometer. Het grootste deel van de bevolking woont op het schiereiland Peloponnesos of in de Egeïsche Zee-eilanden. De hoofdstad Athene is met 3,2 miljoen inwoners de grootste stad van het land. De tweede stad Thessaloniki telt ongeveer 1 miljoen inwoners.

De meeste mensen in Griekenland zijn Rooms-Katholiek of Orthodox-Christelijk. Het overgrote deel van de bevolking (98%) is etnisch Grieks. De tweede grootste bevolkingsgroep zijn Turken (1,3%). Daarnaast zijn er kleinere aantallen Albanezen, Bulgaren, Roma, Vluchtelingen en andere nationaliteiten.

De helft van de bevolking van Griekenland woont in stedelijke gebieden. Athina (Athene), Thessaloniki en Patra zijn de grootste steden. Het overgrote deel van de bevolking is van Griekse afkomst, maar er zijn minderheden van Albanezen, Turkse en Slavische etnische groepen. De religie die het meest wordt aangehangen is het christendom, hoewel er ook een aantal atheïsten en agnosten zijn.

Waar ligt Griekenland?

De taal van Griekenland

De taal van Griekenland is het Grieks. Het is een Indo-Europese taal die sinds de oudheid wordt gesproken. Het woord “Griekenland” betekent letterlijk “land van de Grieken”. In het Nederlands wordt de taal soms aangeduid als “Ellinika”.

Het Grieks is een Indo-Europees talencluster dat onder andere door ongeveer 13 miljoen mensen wordt gesproken in Griekenland. Andere talen die in Griekenland worden gesproken zijn onder andere Albanees, Armeens, Bulgaars, Duits, Engels, Italiaans en Turks.

Conclusie

Griekenland is gelegen in Zuid-Europa en grenst aan zowel de Egeïsche Zee als de Ionische Zee. Griekenland wordt gedomineerd door bergen en bergketens, waarvan de meeste eilanden omringd zijn door kustlijnen met vele baaien en inhammen. De hoofdstad van Griekenland is Athene, gelegen aan de Attische Kust. Het land heeft een oppervlakte van 131.957 vierkante kilometer en heeft ongeveer 10,7 miljoen inwoners.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Griekenland?
Europa

Waar ligt Griekenland?

Waar ligt Griekenland? Griekenland is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Europa. Het land ligt tussen Italië en Turkije en heeft prachtige stranden,

Lees meer »