Landenexpert

Waar ligt Estland?

Waar ligt Estland?

Estland is een land gelegen in het noordoosten van Europa, tussen Letland en Rusland. Het land maakt een deel uit van de Baltische Staten, samen met Letland en Litouwen. Dit maakt Estland tot een kleine maar prachtige bestemming voor toeristen overal ter wereld. Lees meer in dit artikel om te ontdekken waar Estland precies ligt en wat je er allemaal kunt doen!

Introductie

Estland is een land in Noord-Europa en behoort tot de Baltische staten. Het land ligt aan de Oostzee en grenst aan Rusland en Finland. De hoofdstad van Estland is Tallinn. Het land heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Het grenst in het noorden aan de Finse Golf, in het oosten aan Rusland, in het zuiden aan Letland en in het westen aan Zweden. De kustlijn van Estland is 1979 kilometer lang. Het land heeft een oppervlakte van 45 227 vierkante kilometer.

Waar ligt Estland?

Topografie van Estland

Estland is een land in Noord-Europa en ligt aan de Oostzee. Het land heeft een totaal oppervlakte van 45.227 km2 en is daarmee ongeveer even groot als België of Nederland. De kustlijn van Estland is 1.393 kilometer lang. Het binnenland van Estland bestaat vooral uit bossen en meren. Estland heeft veel naaldbomen, maar ook lariks, essen en berken. In het zuiden van het land liggen de Zuid-Estonische Hoogvlakten. Dit is een plateau dat ongeveer 100 meter boven zeeniveau ligt. Het land kent drie natuurgebieden: het oostelijke deel van het schiereiland Narva-Jõesuu, het Nationaal Park Lahemaa en het Soomaa National Park.

Estland in de wereld

Als je vraagt waar Estland ligt, krijg je meestal het antwoord dat het een van de drie Baltische Staten is. Dit klopt, maar Estland is ook veel meer dan dat. Het land heeft een rijke cultuur en geschiedenis en is een belangrijke speler op het wereldtoneel.

Estland is een land met een lange geschiedenis. Het werd in 1918 onafhankelijk van Rusland en was daarna een republiek. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een communistisch land, maar in 1991 herwon Estland haar onafhankelijkheid. Sindsdien is het land snel vooruitgegaan en is het uitgegroeid tot een welvarende natie met een hoge levensstandaard.

Estland is lid van verschillende internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, NATO, de Raad van Europa en de Verenigde Naties. Het land speelt dus een sleutelrol in het behoud van wereldvrede.

Waar ligt Estland?

Bevolking van Estland

De bevolking van Estland bestaat uit ongeveer 1,3 miljoen mensen. De meeste mensen in Estland zijn etnisch Estlanders (64%), gevolgd door Rus (24%). Andere minderheidgroepen zijn onder andere Wit-Ruslanders, Finnen, Tartaren en Saksen. Het grootste deel van de bevolking is lid van de Evangelische Lutherse Kerk (26%), maar er zijn ook kleinere groepen die lid zijn van andere christelijke kerken of niet-kerkelijke religies zoals Islam en Boeddhisme. De meeste mensen in Estland spreken Estisch (62%) als moedertaal, terwijl 38% Russisch spreekt.

De taal van Estland

De officiële taal van Estland is Ests. Het Ests is een Finno-Oegrische taal die verwant is aan het Fins, het Zweeds en het Noors. Het Ests werd in de 13e eeuw ontwikkeld uit de Oud-Ests, een taal die nauw verwant was aan het Karelisch en het Livoniaanse. De overgang van het Oud-Ests naar het Ests gebeurde in de 16e of 17e eeuw. Het Ests wordt vandaag de dag gesproken door ongeveer 1 miljoen mensen in Estland. De officiële taal van Estland is Ests, maar veel mensen spreken ook Russisch en Engels.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar de vraag “Waar ligt Estland?”. In Estland liggen veel verschillende steden, maar de hoofdstad is Tallinn. Er zijn ook andere bekende steden in Estland, zoals Tartu en Pärnu. Het land heeft een kustlijn met zandstranden langs de Oostzee. In het binnenland vind je bossen en meren.

Estland is een land in Noord-Europa en ligt aan de Oostzee. Het land heeft een oppervlakte van 45.228 km2 en telt ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Het land is lid van de Europese Unie sinds 2004 en maakt sinds 2011 deel uit van de eurozone. Estland is een scheidingsland: het noordelijke deel behoort tot het Fins-Russische schiereiland, terwijl het zuidelijke deel tot het Baltische plateau behoort. Het westen van Estland wordt gedomineerd door wouden en meren, terwijl het oosten vlakker is.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Estland?
Estland

Waar ligt Estland?

Waar ligt Estland? Estland is een land gelegen in het noordoosten van Europa, tussen Letland en Rusland. Het land maakt een deel uit van de

Lees meer »