Landenexpert

Waar ligt Cyprus?

Waar ligt Cyprus?

Cyprus is een prachtig eiland in het Middellandse Zeegebied, gelegen ten oosten van Griekenland en ten zuiden van Turkije. Het is de meest noordoostelijke regio van de Europese Unie en één van de meest bezochte toeristische bestemmingen ter wereld. In dit artikel ontdek je alles over het bijzonder schitterende Cyprus, waaronder informatie over zijn geschiedenis, cultuur en klimaat!

Introductie

Cyprus is een eiland dat ligt in de Middellandse Zee, ten oosten van Griekenland en Turkije. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Cyprus heeft een oppervlakte van 9251 km2 en telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Het eiland is ongeveer drie keer zo groot als Luxemburg. Cyprus heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde, natte winters.

Waar ligt Cyprus?

Topografie van Cyprus

Cyprus is een eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het ligt ten noordwesten van Egypte, ten noordoosten van Libië en ten zuidoosten van Turkije. Cyprus wordt omringd door kleinere eilandjes, waaronder de Griekse Cycladen. Het eiland is ongeveer 240 kilometer lang en heeft een oppervlakte van 9251 vierkante kilometer.

De kustlijn is ongeveer 1200 kilometer lang. Het hoogste punt op het eiland is Mount Olympus (1952 meter) en de hoofdstad Nicosia is gelegen in het midden van het eiland. Cyprus bestaat uit drie gebieden: het Griekse deel in het zuiden, het Turkse deel in het noorden en de Britse Soverign Base Areas (SBA’s) in het oosten en westen.

Cyprus in de wereld

Het is een klein eiland in de Middellandse Zee. Het is gelegen ten noorden van Egypte, ten oosten van Griekenland en ten zuiden van Turkije. Dankzij zijn strategische ligging was Cyprus lange tijd een populaire bestemming voor militairen en toeristen. Tegenwoordig is het echter vooral bekend als een populair vakantiebestemming.

Vanwege zijn strategische ligging in de Middellandse Zee is Cyprus altijd een belangrijk land geweest. De Cyprioten hebben een rijke en diverse cultuur die is beïnvloed door hun contacten met andere culturen in de regio. Cyprus is een lid van de Europese Unie en heeft daarom sterke banden met Europa, maar het heeft ook nauwe banden met het Midden-Oosten en Afrika.

Bevolking van Cyprus

Cyprus heeft een bevolking van ongeveer 1,2 miljoen mensen. Het overgrote deel van de bevolking is Cypriotisch (80%), terwijl Turkse en Maronitische minderheden elk ongeveer 10% uitmaken. De resterende 0,1% bestaat uit andere etnische groepen.

De helft van de bevolking woont in de stad Nicosia. De andere helft woont in de plattelandsgebieden. Er zijn twee grote etnische groepen op Cyprus: de Cyprioten en de Turkse Cyprioten. Er is ook een kleinere Griekse minderheid op het eiland.

Waar ligt Cyprus?

De taal van Cyprus

Cyprus heeft twee officiële talen: Engels en Grieks. Maar er wordt ook Cyprus-Turks gesproken door de Turkse Cyprioten. Het Cyprus-Turks dialect is vergelijkbaar met het Turks dat in Noord-Cyprus wordt gesproken. Er zijn ongeveer 474.000 mensen die Cyprus-Turks spreken.

De taal van Cyprus is het Grieks. Het is een van de officiële talen van de Europese Unie en wordt door ongeveer 17 miljoen mensen gesproken in Cyprus en Griekenland. In Cyprus spreekt ongeveer 60% van de bevolking Grieks, terwijl in Griekenland dat aandeel ongeveer 98% is.

Conclusie

Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee, ten oosten van Griekenland. Het is het derde grootste eiland in de zee na Sicilië en Sardinië. Cyprus heeft een oppervlakte van 9 251 km² en telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Het eiland is verdeeld in twee delen sinds 1974: de Turkse Republiek Noord-Cyprus en de Republiek Cyprus.

Uit alles wat we hebben besproken, kunnen we concluderen dat Cyprus een prachtig land is om te bezoeken. Het ligt in de Middellandse Zee en heeft een aantal mooie stranden, historische bezienswaardigheden en een aangename klimaat. Als je van plan bent om Cyprus te bezoeken, dan moet je zeker weten waar het precies ligt!

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Waar ligt Cyprus?
Cyprus

Waar ligt Cyprus?

Waar ligt Cyprus? Cyprus is een prachtig eiland in het Middellandse Zeegebied, gelegen ten oosten van Griekenland en ten zuiden van Turkije. Het is de

Lees meer »