De vlag Australië is een blauwe vlag met de Union Jack en een Zuiderkruis bestaande uit vijf witte sterren – één kleine vijfpuntige ster en vier grotere zevenpuntige sterren. De vlag bevat de Commonwealth Star. Deze ster had oorspronkelijk zes punten, die de zes federerende koloniën voorstelden, maar werd in 1908 veranderd in zeven punten om het extra grondgebied van Papoea weer te geven.
Introductie Australië
Australië is een groot land gelegen op het zuidelijk halfrond. Dit land staat bekend als een land met prachtige landschappen. Daarnaast hebben ze ook diverse dierensoorten die nergens anders voorkomen. Dieren zoals koala’s en kangoeroes.
Australië staat ook bekend om diverse gebouwen zoals het Opera house in Sydney. Dit is een heel herkenbaar gebouw in Australië.
De hoofdstad van Australië is Canberra. Dit is opvallend omdat veel landen een stad kiezen die een van de grootste is. Canberra is een stad met een kleine 400 duizend inwoners.
De grote steden bevatten veel meer inwoners. Steden als Perth, Sydney, Melbourne and Brisbane zijn veel groter dan de hoofdstad. Canberra is de hoofdstad geworden omdat Sydney en Melbourne het niet eens konden worden. Het had namelijk een van deze 2 steden moeten worden.
Australië is ook een land wat bekend staat om de golven. Het is daarom ook een perfecte plek voor vakantie mocht je houden van surfen.
Geschiedenis van de vlag Australië
De vlag van Australië heeft een lange en interessante geschiedenis. De huidige vlag werd ontworpen in 1901, maar werd pas in 1984 officieel aangenomen. De vlag van Australië lijkt sterk op de vlaggen van andere Britse koloniën, zoals Nieuw-Zeeland. Een land als Amerika heeft juist weer minder overeenkomsten met de vlag van de oude kolonie.
De oorspronkelijke vlag van Australië was de Union Jack, de vlag van Groot-Brittannië. Deze vlag werd gebruikt van 1788 tot 1901. In 1901 schreef de Australische regering een wedstrijd uit om een nieuwe vlag voor het land te ontwerpen. Het winnende ontwerp was van ene Ivor Evans en had een blauwe achtergrond met in de linkerhoek het sterrenbeeld Zuiderkruis.
De huidige vlag van Australië werd in 1901 ontworpen door Ivor Evans, maar werd pas in 1984 officieel aangenomen. De vlag heeft een blauwe achtergrond met in de linkerhoek het sterrenbeeld Zuiderkruis. De rechterhoek van de vlag bevat een Union Jack, die staat voor de geschiedenis van Australië als Britse kolonie. De sterren op de vlag vertegenwoordigen de zes staten van Australië: New South Wales, Victoria, Queensland, Zuid-Australië, West-Australië en Tasmanië.
Wie ontwierp de vlag Australië?
Ivor Evans was een 13-jarige schooljongen uit Sydney. Het ontwerp van Evans werd gekozen uit 32.823 inzendingen voor een nationale wedstrijd die in 1901 door de Australische regering werd uitgeschreven om een geschikte vlag voor de nieuwe natie te vinden.
Wat betekenen de kleuren van de vlag Australië?
De kleuren van de Australische vlag zijn belangrijk omdat ze belangrijke aspecten van het land en zijn bevolking vertegenwoordigen. Het blauw op de vlag staat ook voor de heldere lucht en de oceaan die Australië omringt. De sterren op de vlag staan voor het Zuiderkruis, een sterrenbeeld dat alleen vanaf het zuidelijk halfrond te zien is. Het wit staat voor zuiverheid en eerlijkheid, terwijl het rood moed en vastberadenheid symboliseert.
Regels over de vlag Australië
De Australische nationale vlag moet te allen tijde met respect en waardigheid worden behandeld. Hij mag nooit de grond raken of op enigerlei wijze vuil of beschadigd raken.
Hij mag alleen ondersteboven wapperen als noodsignaal. Dit is bij veel vlaggen zo. Toch zie je bij ons in Nederland dat bijvoorbeeld boeren deze regel overtreden als protest.
De vlag mag nooit worden gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het bedrukken van kleding of andere producten.
Wanneer de vlag halfstok hangt, moet hij eerst even tot de top worden gehesen en dan tot halfstok worden neergelaten. Hij moet opnieuw tot de top worden gehesen voordat hij voor die dag wordt neergelaten.
Hoe vaak is de vlag Australië veranderd?
Sinds Australië in 1788 door de Britten werd gekoloniseerd, is de vlag van Australië verschillende keren veranderd. De eerste vlag, die tot 1801 werd gebruikt, was gewoon de Britse Union Jack. In 1801 werd een nieuwe vlag ontworpen met het sterrenbeeld Zuiderkruis en de Union Jack in het kanton. Deze vlag, bekend als de “Eureka-vlag”, werd gebruikt door Australische troepen tijdens de Eureka-opstand in 1854.
In 1901, toen Australië een federatie van staten werd, werd een nieuwe vlag ontworpen met de Union Jack in het kanton en zes sterren die de zes staten van Australië voorstelden. 1907 was het jaar waarin er nog een ster werd toegevoegd om het Northern Territory te vertegenwoordigen. In 1953, toen Australië weer een monarchie werd, werd de kroon van koning George VI aan de vlag toegevoegd.
Verschillen met de vlag van Nieuw-Zeeland
De vlaggen van Nieuw-Zeeland en Australië lijken erg op elkaar. Vandaan er in 2016 besloten om het volk te laten stemmen op welke vlag zij wilden. Uiteindelijk is de vlag hetzelfde gebleven. De vlag lijkt nog steeds op die van Australië.
Het verschil tussen de vlaggen is dat de vlag van Australië witte sterren bevat. Dit zijn ook in totaal 6 witte sterren. Deze verschillen van grote.
De vlag van Nieuw-Zeeland daarentegen heeft rode sterren en heeft in totaal 4 sterren op de vlag staan. Deze sterren zijn wel ongeveer even groot.
Er zijn een paar redenen waarom de vlag van Australië lijkt op die van Nieuw-Zeeland. Ten eerste maakten beide landen ooit deel uit van het Britse Rijk en delen ze een vergelijkbare koloniale geschiedenis. Bovendien liggen beide landen dicht bij elkaar en hebben ze veel culturele overeenkomsten. Ten slotte hebben beide landen een Union Jack in de linkerbovenhoek, vanwege hun gedeelde geschiedenis als Britse kolonies.
Alles over de vlag van Australië
Na het lezen van de blog wordt duidelijker waar de vlag van Australië vandaan komt en dat er dus zeker wel verschillen zijn tussen deze vlag en de vlag van Nieuw-Zeeland.
De nationale vlag van Australië is een krachtig symbool van de natie en haar bevolking. Met zijn kenmerkende kleur blauw, sterren die het Zuiderkruis voorstellen en de prominente Union Jack ter ere van de banden van het land met Groot-Brittannië, is dit iconische ontwerp voor Australiërs overal vrijheid, democratie en eenheid gaan vertegenwoordigen. Veel Australiërs zijn erg trots op hun land en laten de vlag dan ook graag zien.