Landenexpert

De vlag van Argentinië

Inleiding

De vlag van Argentinië is een triband, bestaande uit drie even brede horizontale banden in de kleuren lichtblauw en wit. Er zijn verschillende interpretaties van de oorsprong van de vlag. Sommigen geloven dat de vlag voor het eerst werd gevoerd tijdens de Argentijnse Onafhankelijkheidsoorlog, terwijl anderen geloven dat de vlag voor het eerst werd gevoerd tijdens de Revoluties van 1810.

 

Introductie

Argentinië is een land gelegen in Zuid-Amerika. De hoofdstad is Buenos Aires. Veel mensen zullen het land kennen vanwege koningin Maxima of vanwege Messi. Ook de Tango is iets typisch Argentijns wat bekend is over heel de wereld.

In Argentinië wonen meer dan 45 miljoen mensen. Daarnaast is het land gelegen naast Chili,  en is spreken ze Spaans in Argentinië. Argentinië is een land dat bestuurd wordt door een president.

Vroeger was dit wel anders. Argentinië kent een onrustige geschiedenis op het gebied van bestuur. Het land werd lange tijd bestuurt door diverse dictators en militaire bewinden.

Nu zijn er al tientallen jaren voorbij gegaan waarbij Argentinië gewoon een gekozen president heeft en bouwt Argentinië aan een land zonder corruptie en machtsmisbruik. Hierdoor raakt Argentinië langzaam zijn slecht imago van vroeger kwijt.

 

De vlag van Argentinië en zijn symboliek

De vlag van Argentinië is een horizontale band van lichtblauw en wit. De middelste band is iets breder dan de andere twee en bevat een gele zon met een menselijk gezicht in het midden. De betekenis van de kleuren en symbolen op de vlag is als volgt:

Het blauw staat voor de lucht en de oceaan, terwijl het wit staat voor zuiverheid, onschuld en vrede. De zon symboliseert de onafhankelijkheid van Argentinië en de ligging op het zuidelijk halfrond. Het menselijke gezicht in de zon zou staan voor Argentijnse mensen van alle leeftijden, rassen en geslachten.

 

De geschiedenis van de Argentijnse vlag

Dit is het meest bekende verhaal over het ontstaan van de vlag.

De vlag werd voor het eerst aangenomen op 27 februari 1812, en werd later verschillende keren gewijzigd, met name in 1818 en 1858.

De huidige vlag werd aangenomen op 20 juni 1816 en is sindsdien in gebruik. De vlag van Argentinië is een symbool van de onafhankelijkheid en de nationale identiteit van het land.

De Argentijnse vlag is een van de oudste nationale vlaggen ter wereld. Het is ook een van de weinige nationale vlaggen die sinds zijn invoering zijn oorspronkelijke ontwerp heeft behouden.

De geschiedenis van de Argentijnse vlag is nauw verbonden met de strijd van het land voor onafhankelijkheid van Spanje. De eerste Argentijnse vlag werd in 1812 gemaakt door Manuel Belgrano, een patriot en militair leider die vocht tegen de Spaanse koloniale overheersing.

Belgrano ontwierp de vlag als verzamelpunt voor de revolutionaire krachten die vochten voor onafhankelijkheid. De kleuren van de vlag werden gekozen om de twee belangrijkste politieke facties in Argentinië in die tijd te vertegenwoordigen: blauw voor de Federalisten en wit voor de Unitariërs.

De oorspronkelijke Argentijnse vlag had een zon met menselijk gezicht in het midden, omringd door 28 sterren die elke provincie van Argentinië voorstelden. Dit is een beetje hetzelfde als bij de vlag van Amerika. Dit ontwerp werd later gewijzigd om de zon en de sterren te verwijderen, zodat alleen de drie horizontale banden van blauw en wit overbleven.

Het huidige ontwerp van de Argentijnse vlag werd aangenomen in 1816, nadat Argentinië onafhankelijk was geworden van Spanje. Spanje verloor de oorlog en daarmee Argentinië en daarnaast ook Chili.

 

Hoe de vlag in de loop der tijd is veranderd

De vlag van Argentinië is in de loop van de geschiedenis van het land verschillende keren veranderd. De vlag is verschillende keren veranderd, maar heeft altijd hetzelfde basisontwerp behouden.

Deze vlag is onveranderd gebleven sinds de aanneming ervan, met uitzondering van een korte periode van 1820 tot 1830 toen de zon werd vervangen door een hemelsblauwe streep.

 

Hoe de Argentijnse vlag tegenwoordig wordt gebruikt

vlag argentinië

De vlag van Argentinië wordt tegenwoordig op veel verschillende manieren gebruikt. Hij hangt op openbare en particuliere gebouwen, waaronder scholen, bedrijven en huizen. Ook bij sportevenementen en andere openbare bijeenkomsten is hij vaak te zien. De vlag wordt vaak gebruikt als een symbool van Argentijnse nationale trots.

 

Het verhaal van de vlag

De vlag van Argentinië geeft mooi de geschiedenis weer van die prachtig land. Hij staat voor vrijheid, kracht en eenheid. De drie strepen vertegenwoordigen de verschillende regio’s waaruit Argentinië bestaat: de oorspronkelijke blauwe streep ter herinnering aan twee grote oorlogen; wit voor de vrede; en hemelsblauw voor de hoop in de toekomst. Met zijn aparte kleuren, ontwerp, en de betekenis erachter, is het geen wonder waarom deze vlag zo gekoesterd wordt door de Argentijnen.

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

vlag argentinië
Zuid-Amerika

De vlag van Argentinië

Inleiding De vlag van Argentinië is een triband, bestaande uit drie even brede horizontale banden in de kleuren lichtblauw en wit. Er zijn verschillende interpretaties

Lees meer »