Van de iconische rode, witte en blauwe strepen tot het krachtige embleem van de dubbelkoppige adelaar: de Russische vlag is een symbool met een rijke geschiedenis en nationale trots.
Of je nu een trotse burger bent of gewoon gefascineerd door wereldvlaggen. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over de iconische driekleurige vlag. De vlag die een van de grootste en invloedrijkste landen ter wereld vertegenwoordigt.
We bespreken alles over de de oorsprong, betekenis en het belang ervan in de huidige Russische samenleving. Wie weet welke interessante feiten over de vlag jij te weten komt!
Introductie
Rusland is een zeer machtig land. Het ligt zowel in Europa als in Azië. Hierdoor heeft het veel buurlanden. Een van de grootste buurlanden van Rusland is China.
Rusland is daarnaast altijd een grote speler op het wereldtoneel als het gaat om de macht. Het is een van de machtigste landen samen met Amerika. Ook is het land een van de grootste leveranciers van gas.
Russische gas is daardoor sinds de oorlog met Oekraïne erg duur. Hier hebben erg veel landen zoals ons land erg veel last van. De gasprijzen stijgen daarom tot ongekende hoogte.
De geschiedenis van de Russische vlag
De oorsprong van de Russische vlag gaat terug tot de tijd van Karel de Grote. Het is een verhaal dat zich afspeelt in het jaar 862, toen Karel de Grote een leger naar Novgorod stuurde om tegen de Schweden te vechten.
Onderweg kwam hij bij een bos waar hij een beer zag die hem aanviel. Karel doodde het beest met zijn speer en werd toen door de god Perun aangeraden om zijn legerkamp op te slaan. Dit deed hij onder de bescherming van drie dennenbomen.
De volgende morgen vond hij een rode, witte en blauwe vlag met het beeld van Perun op het midden ervan. Dit was het begin van de Russische vlag.
De vlag werd voor het eerst als officiële vlag gebruikt in 1696 tijdens het bewind van Peter de Grote. Hij bleef ongewijzigd tot 1917, toen de bolsjewieken (communisten) Rusland overnamen en de vlag veranderden in rood met een hamer en sikkel in het bovenste kanton. In 1991, na de val van het communisme, keerde Rusland terug naar de vlag van voor de revolutie.
De betekenis van de kleuren op de Russische vlag
De vlag van Rusland bestaat uit drie horizontale strepen van gelijke breedte, waarvan de bovenste wit, de middelste blauw en de onderste streep rood is. De betekenis van de kleuren op de Russische vlag verschillen nog al. Er zijn diverse verschillende verhalen over de betekenis van de kleuren.
Een van de verhalen zegt dat de wit staat voor God, blauw voor de keizer en rood voor de boeren. Een ander verhaal gaat rond waarin gezegd wordt dat wit staat voor de heldere toekomst, blauw voor het bewolkte heden en rood voor een bloedig verleren. Wat de officiële betekenis dus achter de kleuren van de vlag is blijft dus de vraag.
Hoe de Russische vlag in de loop der tijd is veranderd
Rusland heeft een lange en complexe geschiedenis, en zijn vlag heeft door de eeuwen heen veel veranderingen ondergaan. De huidige vlag van Rusland is aangenomen in 1991, maar is gebaseerd op een eerder ontwerp uit de tsarentijd.
De eerste Russische vlag was waarschijnlijk een eenvoudig wit kruis op een rode achtergrond, gebruikt door het Russische volk aan het eind van de 9e eeuw. Deze vlag bleef in gebruik na de stichting van de Russische staat in de 12e eeuw. In het begin van de 13e eeuw werd een nieuwe vlag met het Andreaskruis ingevoerd.
Tijdens het bewind van Peter de Grote (1672-1725) is een nieuwe driekleurige vlag aangenomen. De kleuren van deze vlag zouden verschillende aspecten van de Russische samenleving vertegenwoordigen: wit voor adel en orthodoxie, blauw voor loyaliteit en waarheid, en rood voor moed en vrijzinnigheid. Deze vlag bleef onveranderd tot 1917, toen Rusland een republiek werd en een rode vlag als nationale vlag aannam.
Na de bolsjewistische revolutie in 1917 werd de Sovjet-Unie opgericht en werd een nieuwe vlag aangenomen. De hamer en sikkel symboliseerden arbeiders en boeren, terwijl de rode kleur stond voor het bloed dat werd vergoten in de strijd voor de revolutie. Deze vlag bleef in gebruik tot 1991, toen Rusland weer een onafhankelijk land werd.
De huidige Russische vlag lijkt sterk op de driekleurige vlaggen van vóór 1917. Hij bestaat uit drie gelijke horizontale strepen van wit, blauw en rood van boven naar beneden.
De vlag van Rusland in deze tijd
In Rusland wappert de vlag op openbare en militaire gebouwen op bepaalde feestdagen. Hij wordt ook gebruikt om kisten te bedekken bij begrafenissen van hoge ambtenaren en soldaten. Elk jaar op 23 februari, de Dag van de Verdediger van het Vaderland, vieren de Russen de vlag.
Regels rond de vlag Rusland
In Rusland moeten de mensen de vlag met respect behandelen. Hij mag de grond niet raken of vuil worden. Bij het hijsen of strijken van de vlag moet ervoor worden gezorgd dat hij niets anders raakt. De vlag moet aan een vlaggenmast in goede staat worden gehesen.
Bij het wapperen van de vlag van Rusland moeten bepaalde regels in acht worden genomen.
De vlag moet snel worden gehesen en langzaam en respectvol worden neergelaten. Hij mag nooit de grond raken of vuil worden. Als hij toch vuil is, moet hij zo snel mogelijk door een schone worden vervangen. De vlag moet altijd wapperen aan een vlaggenmast in goede staat.
De Russische vlag als symbool
De vlag van Rusland is een symbool van macht en soevereiniteit voor het Russische volk. Hij herinnert iedereen die hem ziet, of er zelfs maar aan denkt, aan de lange en trotse geschiedenis van Rusland als een van ’s werelds toonaangevende naties. Deze vlag moet worden gerespecteerd door iedereen die er getuige van is, en we hopen dat dit artikel u inzicht heeft gegeven in wat dit iconische ontwerp zo bijzonder maakt.