Landenexpert

Hoeveel landen zijn er?

Hoeveel landen zijn er?

Hoeveel land zijn er in de wereld is een vraag die bij veel mensen speelt. Er zijn namelijk heel veel landen op de wereld met ieder hun eigen taal en cultuur. In de wereld zijn er in totaal 196 landen. Hiervan zijn 3 onafhankelijke staten namelijk Palestina Vaticaanstad en Kosovo. Deze landen bevinden zich op verschillende continenten in de wereld. Een land is een stuk grond met een eigen bestuur en bevolking. Er wordt pas gesproken van een land als andere landen ook akkoord gaan met het bestaan van nieuwe land. Er zijn 6 verschillende continenten waar deze landen zich in bevinden. De continenten zijn Azië, Afrika, Antarctica, Amerika, Europa en Australië/Oceanië.

Hoeveel landen zijn er

Hoeveel landen heeft Azië?

Op het continent Azië zijn er in totaal 48 erkende landen. Hier woont zo’n 60% van de wereldbevolking. Dit zijn namelijk rond de 4,5 miljard mensen. De oppervlakte van Azië is zo’n 44,5 miljoen vierkante kilometer. De grootste landen van Azië zijn China en Indonesië. Deze landen hebben beide meer dan 1 miljard inwoners. Dit is een enorme hoeveelheid als je ook kijkt naar de totale wereldbevolking. Op aarde wonen namelijk in totaal zo’n 7,8 miljard mensen. In China en Indonesië woont dus al 25% van de hele wereldbevolking. Het land met daarna de meeste inwoners van Azië is Indonesië met z’n 260 miljoen. Dit is dus echt een heel stuk minder. Chinees is de meest gesproken taal in Azië. Hierna is Hindi, de taal uit India, de meest gesproken taal. Azië is een continent die bekend staat om het lekkere eten. Het zuidoosten van Azië heeft een tropisch klimaat. In het noorden is sprake van een moessonklimaat met droge en natte jaargetijden. Het zuiden en oosten daarentegen kent heel het jaar door veel regen want hier is sprake van een tropisch regenwoudklimaat. Hierdoor is het heel het jaar warm maar regent het wel elke dag.

Hoeveel landen heeft Afrika?

In Afrika bevinden zich 54 landen. De grootste landen zijn Algerije en Congo. Het land met de meeste inwoners daarentegen is geen van deze 2 maar Nigeria. Dit land heeft meer dan 200 miljoen inwoners en dit is 18% van alle inwoners in heel Afrika. Afrika heeft een totaal van 1,3 miljard inwoners. De oppervlakte van Afrika is zo’n 30,3 miljoen kilometer. De meest gesproken taal in Afrika is Swahili. Deze taal wordt gesproken in Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Mozambique, Congo, en Tanzania. Afrika staat bekend om de rijke cultuur. Het noorden is ingericht in islamitische stijlen en heeft prachtige paleizen en moskeeën. West-Afrika staat vooral bekend om het gevoel voor ritme en is populair door de vele dansen. Oost-Afrika staat bekend om de big 5, die hier te spotten is. Het zuiden van Afrika is bekend van door de grote wisselingen in de landschappen. Zo heeft Zuid-Afrika steden van wereldklasse maar ook woestijnen en bergen. De klimaten in Afrika verschillen van woestijnklimaat in het noorden, het midden van Afrika heeft een tropisch regenwoudklimaat en een savanne klimaat, in het zuiden is een zeeklimaat het meest voorkomend.

Hoeveel landen zijn er in Europa?

In Europa zijn 44 landen. De grootste landen van Europa zijn Rusland, Frankrijk en Spanje. Rusland heeft daarnaast een oppervlakte van 17,1 miljoen vierkante kilometer en is al groter dan heel Europa samen. Europa heeft namelijk een oppervlakte van 10,5 miljoen vierkante kilometer. Er wonen in Europa bijna 750 miljoen mensen. Het land met de meeste inwoners is Rusland 146 miljoen inwoners. De meeste mensen in Europa spreken Russisch. De taal die daarna het meest wordt gesproken is Duits in Europa. Europa heeft ook een van de kleinste landen van de wereld, Vaticaanstad. Europa staat bekend als het verst ontwikkelde continent van de wereld.

Noord-Amerika landen

In Noord-Amerika bevinden zich 23 landen. De oppervlakte van Noord-Amerika is 24,7 miljoen vierkante kilometer. Canada als grootste land gevolgd door de Verenigde Staten. Het grootste deel van Noord-Amerika is lang bezet geweest en werd dan gehouden als kolonie. In Noord-Amerika wonen meer dan 550 miljoen mensen. In het noorden wordt vooral Engels gesproken en Frans. Noord-Amerika staat bekend om de grote merken die daar zijn gevestigd. Coca-Cola, McDonalds en Apple. Dit zijn merken die je elke dag ziet en afkomstig zijn uit Noord-Amerika.

Zuid-Amerika landen

In Zuid-Amerika zijn 12 landen gevestigd. Ze zijn veelal ook bezet geweest en gebruikt als kolonie. Hierdoor spreken ze er veel Spaans of Portugees. Het grootste land is Brazilië en het kleinste land is Suriname. Brazilië heeft meer dan 210 miljoen inwoners. Zuid-Amerika staat bekend om het heerlijke eten en dansen.

Oceanië landen

In Oceanië bevinden zich 14 landen. Het grootste land is Australië met een oppervlakte van 7,6 miljoen vierkante kilometer. De totale oppervlakte van Oceanië is 8,5 miljoen vierkante kilometer. De andere landen zijn allemaal eilanden. De meest gesproken taal in Oceanië is Engels. Het kleinste land van Oceanië is Naura. Deze eilandstaat heeft een oppervlakte van 21 vierkante kilometer. Alleen Vaticaanstad en Monaco zijn kleiner dan Naura. Oceanië staat bekend als de levendige natuur. Er leven namelijk kangoeroes en koala’s en vogelbekdieren. Deze komen nergens anders ter wereld voor.

Hoeveel landen  er zijn op de wereld heb je hier kunnen lezen. Het zijn er veel met grote verschillen. Ieder continent heeft zijn eigen kenmerken en grootte. Het grootste continent heeft een oppervlakte van 44,5 miljoen vierkante kilometer. Dit is meer dan 4 keer zo groot als Europa.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten