Landenexpert

Hoeveel inwoners heeft Tsjechië?

Hoeveel inwoners heeft Tsjechië?

Tsjechië is een relatief klein land in Centraal-Europa. Het land heeft ongeveer 10,5 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 2/3 deel in de hoofdstad Praag woont. Tsjechië is lid van de Europese Unie sinds 2004.

Introductie

In Tsjechië wonen ongeveer 10,5 miljoen mensen. Het land is ongeveer 78 duizend vierkante kilometer  Tsjechië is een land in Centraal-Europa en grenst aan Polen, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland.

Hoeveel inwoners heeft Tsjechië?

Wat is het aantal inwoners van Tsjechië?

Volgens de laatste officiële schatting is het aantal inwoners van Tsjechië 10.622.888 (1 januari 2022). Dit is een toename van ongeveer 1% ten opzichte van het aantal inwoners dat werd geregistreerd in de laatste census uit 2017. De bevolkingsgroei was vooral te zien in de steden, met een toename van 2,3%. Het land telt momenteel 22 steden met meer dan 100.000 inwoners. Praag, de hoofdstad, heeft 1.3 miljoen inwoners en is daarmee veruit de grootste stad van Tsjechië.

De grootste steden in Tsjechië

In Tsjechië zijn veel grote steden, met Praag als grootste. De hoofdstad Praag is veruit de grootste stad met 1,3 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Brno (380.000), Ostrava (310.000) en Pilsen (170.000).

Wat is de demografie van Tsjechië?

Tsjechië kent een aantal verschillende etnische groepen, waaronder Tsjechen (ook bekend als Bohemen), Moravians, Silesians en Sudeten Germans. De bevolkingsgroei is vooral te danken aan de toename van het aantal migranten naar Tsjechië. Vanaf 2010 is het aantal migranten dat naar Tsjechië komt elk jaar gestegen. In 2017 waren er meer dan 200.000 migranten in Tsjechië, waarvan het overgrote deel uit Oekraïne kwam. Het land is ongeveer 78.866 km² groot en heeft daarmee een bevolkingsdichtheid van ongeveer 133 inwoners per km².

De meeste Tsjechen (62%) wonen in stedelijke gebieden. Het overgrote deel van de bevolking is etnisch Tsjechisch (96%), terwijl andere etnische groepen Slovaken (0,6%), Duitsers (0,5%), Roma (0,3%) en Polen (0,2%) omvatten.

De geschiedenis van de bevolking van Tsjechië

De bevolking van Tsjechië is een mix van verschillende etnische groepen. De Tsjechische Republiek kwam tot stand in 1918, na de Eerste Wereldoorlog, waarbij het grondgebied van Tsjechoslowakije werd herverdeeld onder Tsjechië en Slowakije. De bevolking van Tsjechië bestaat voor ongeveer 80% uit Tsjechen en 20% uit Moravianen. Andere minderheidstalen die in Tsjechië worden gesproken, zijn Slowaaks, Duits en Romani (Zigeuners).
Hoeveel inwoners heeft Tsjechië?
De Tsjechen zijn een West-Slavische volk dat zich voor het eerst in de negende eeuw vestigde in wat nu Tsjechië is. De naam “Tsjechië” komt van hun legendarische leider, Forefather Čech, die ze naar het gebied bracht. De Tsjechen waren een belangrijke macht in Midden-Europa tijdens de middeleeuwen, maar hun koninkrijk werd uiteindelijk verzwakt door interne strijd en buitenlandse invasies. In 1867 sloot Tsjechië zich aan bij Hongarije tot het Austro-Hongaarse Rijk.

De toekomst van de bevolking van Tsjechië

Het land heeft een relatief hoge levensverwachting van 79 jaar en een geboortegraad van 9,4 per 1000 inwoners. Tsjechië’s bevolking groeit op dit moment met ongeveer 0,4% per jaar. Dit is lager dan de Europese Unie als geheel (0,6%), maar hoger dan veel West-Europese landen zoals Duitsland (-0,1%) en Italië (-0,3%).

De Tsjechische bevolking zal naar verwachting blijven groeien in de komende jaren, ondanks een daling van het aantal geboorten. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 0,3%. Deze groei is voornamelijk te wijten aan migratie.

Conclusie

De meeste mensen zullen je vertellen dat Tsjechië ongeveer 10 miljoen inwoners heeft. Dit is echter niet helemaal waar. Tsjechië heeft sinds 1991 ongeveer 3,5 miljoen inwoners verloren door emigratie en sterfte. Dus, als je de huidige bevolkingsgroei van Tsjechië bekijkt, is het eigenlijk niet zo groot. De laatste officiële census was in 2022 en die gaf aan dat Tsjechië ongeveer 10,5 miljoen inwoners had. Echter, sindsdien zijn er weer veel mensen vertrokken uit Tsjechië, dus het echte aantal inwoners zou nu ongeveer 9,8 miljoen zijn.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten