Landenexpert

Hoeveel inwoners heeft Spanje?

Hoeveel inwoners heeft Spanje?

Inwonersaantallen zijn belangrijk voor landen om in kaart te brengen hoeveel mensen er in welke regio’s wonen. Dit geeft aan de overheid inzicht in welke gebieden meer investeringen nodig zijn en helpt bij het plannen van openbare voorzieningen. Volgens laatste cijfers heeft Spanje in totaal 46,94 miljoen inwoners.

Introductie

In 2022 kwam Spanje uit op een bevolking van 46,9 miljoen inwoners. Dit is een toename van ongeveer 1,5 miljoen inwoners ten opzichte van het voorgaande jaar. De bevolkingstelling is gebaseerd op de laatste volkstelling die in Spanje werd gehouden in 2021.

Wat is het aantal inwoners van Spanje?

Volgens de laatste telling van het CBS, uit januari 2022, heeft Spanje een bevolking van 46.954.302 inwoners. Dit is ongeveer 0,6% van de wereldbevolking. Het aantal inwoners neemt elk jaar toe met ongeveer 452.000 mensen. Dit komt neer op een groei van 1,0%. De Spaanse bevolking is relatief jong: 34,4% is jonger dan 15 jaar en 62,4% is tussen de 15 en 64 jaar. Slechts 3,3% is ouder dan 65 jaar.

Hoeveel inwoners heeft Spanje?

De grootste steden in Spanje

De grootste steden in Spanje zijn Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Zaragoza. Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. Barcelona is de tweede grootste stad met ongeveer 1,6 miljoen inwoners. Valencia is de derde grootste stad met ongeveer 800.000 inwoners. Sevilla en Zaragoza zijn de vierde en vijfde grootste steden met ongeveer 700.000 inwoners respectievelijk.

Wat is de demografie van Spanje?

De bevolking van Spanje bestaat uit rond de 46,9 miljoen mensen. Dit maakt het land ongeveer drie keer zo groot als Nederland qua bevolkingsomvang. De bevolkingsdichtheid van Spanje is 86,4 inwoners per km². Het land heeft een oppervlakte van 505.990 km². Dit betekent dat er ruim 49 miljoen mensen in Spanje wonen. De helft van de bevolking woont in steden en de andere helft op het platteland. De meeste steden liggen aan de kust of in het binnenland.

De geschiedenis van de bevolking van Spanje

Spanje is een van de oudste Europese naties en heeft een rijke en uiteenlopende geschiedenis. Het Iberisch Schiereiland, waar Spanje zich bevindt, was al bewoond in de Paleolithicum-periode en sindsdien zijn er vele verschillende volkeren naar Spanje gekomen en hebben er hun sporen achtergelaten. De Feniciërs, Grieken, Romeinen, Vandalen, Gothen, Moren en Arabieren zijn maar een paar van de groepen die hun stempel op het land hebben gedrukt.

Hoeveel inwoners heeft Spanje?
De meeste mensen denken van Spanje als een typisch Westerse natie met een katholieke meerderheid, maar dit is slechts een klein onderdeel van haar culturele tapijt. Het land kent namelijk ook tal van andere religies en culturen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel joden en moriscos (minderheden die afstammen van Moren) in Spanje. De bevolking van Spanje is onderverdeeld in verschillende etnische groepen met een eigen geschiedenis. De belangrijkste etnische groep zijn de Spaans sprekenden, die ongeveer 80% van de bevolking uitmaken. Andere etnische groepen in Spanje zijn de Catalaanse, Baskische, Galicische en Aragonese bevolking.

De toekomst van de bevolking van Spanje

De toekomst van de bevolking van Spanje is een onderwerp dat veel mensen interesseert. Het land heeft een hoge levensverwachting en een groeiende bevolking, maar er zijn ook veel babyboomers die binnenkort pensioneren. Dit kan ervoor zorgen dat de bevolking in de komende jaren stabiel blijft of zelfs daalt.

Volgens de laatste telling van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft Spanje een bevolking van 46,95 miljoen mensen. Dit is een toename van ongeveer 1,5 miljoen mensen in vergelijking met de vorige telling in 2019. De bevolkingstelling is een belangrijk instrument om de groei en ontwikkeling van een land te meten. Het geeft ook inzicht in de veranderingen in de bevolkingssamenstelling, zoals het aantal mannen en vrouwen, leeftijdsopbouw en herkomst.

De verwachting is dat de bevolking van Spanje blijft groeien in de komende jaren. Dit komt door verschillende factoren, waaronder immigratie en een hogere geboortecijfer. Volgens sommige schattingen zou Spanje tegen 2050 een bevolking kunnen hebben van 50 miljoen mensen of meer.

Conclusie

De officiële bevolkingsaantallen van Spanje zijn onbetrouwbaar. Dit komt doordat de verschillende regio’s hun eigen methoden hanteren om de bevolking te tellen. Sommige schatten het aantal inwoners op 48,5 miljoen, terwijl andere bronnen het aantal op 46 miljoen stellen. Het grote verschil in cijfers maakt het lastig om een accurate conclusie te trekken over het aantal inwoners van Spanje. De verwachting is dat het aantal inwoners van Spanje zal blijven toenemen met dank aan de immigratie.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Hoeveel inwoners heeft Spanje?
Europa

Hoeveel inwoners heeft Spanje?

Hoeveel inwoners heeft Spanje? Inwonersaantallen zijn belangrijk voor landen om in kaart te brengen hoeveel mensen er in welke regio’s wonen. Dit geeft aan de

Lees meer »