Landenexpert

Hoeveel inwoners heeft Roemenië?

Hoeveel inwoners heeft Roemenië?

Het aantal inwoners van Roemenië is ongeveer 19,7 miljoen.

Introductie

Roemenië is een land in Zuid-Europa met een bevolking van ongeveer 19,6 miljoen mensen. Het land heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en is bekend om zijn cultuur, natuur en gastvrijheid. Roemenië is lid van de Europese Unie sinds 2007 en hoopt binnenkort te kunnen toetreden tot de Schengengrensverdragen.

Wat is het aantal inwoners van Roemenië?

Roemenië heeft ongeveer 19,6 miljoen inwoners.

Hoeveel inwoners heeft Roemenië?

De grootste steden in Roemenië

Roemenië is een land met veel verschillende steden. De grootste stad is Boekarest, met ongeveer 2 miljoen inwoners. Andere grote steden in Roemenië zijn:

-Iași: ongeveer 375.000 inwoners
-Cluj-Napoca: ongeveer 324.000 inwoners
-Timișoara: ongeveer 316.000 inwoners
-Galati: ongeveer 290.000 inwoners
-Brasov: ongeveer 253.000 inwoners

Wat is de demografie van Roemenië?

In Roemenië wonen ongeveer 19,6 miljoen mensen. Het land is ongeveer twee keer zo groot als België en heeft een bevolkingsdichtheid van 120 inwoners per vierkante kilometer. De bevolking bestaat voornamelijk uit Roemeense etniciteit (89%), maar er zijn ook kleine minderheden van Hongaren (6,7%), Tsjechen (1,1%), Roma (0,9%) en anderen (2,3%). De officiële taal is Roemeens. Het land is verdeeld in 41 districten en de hoofdstad is Boekarest.

De geschiedenis van de bevolking van Roemenië

Roemenië heeft een bevolkingsomvang van ongeveer 19,6 miljoen (2020), wat het zevende grootste land in de Europese Unie maakt. Het land ligt in het oosten van Europa en wordt begrensd door de Zwarte Zee, Hongarije, Servië, Bulgarije en Oekraïne. Het Groothertogdom Luxemburg is het enige EU-land dat niet aan Roemenië grenst.

De geschiedenis van de bevolking van Roemenië is eeuwenlang beïnvloed door invasies en migraties. In de late middeleeuwen werd het grootste deel van het huidige Roemenië bewoond door Dacische stammen, die in 106 na Christus werden verslagen door de Romeinen. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus kwamen Germaanse stammen zoals de Franken, Ostrogoten en Lombarden in het gebied wonen.
De oudste sporen van menselijke activiteit in Roemenië dateren uit de Palaeolithicum-periode (circa 2,5 miljoen jaar geleden), maar het is pas sinds de Laatneolithische periode (circa 5500 voor Christus) dat er sprake is van sedentaire nederzettingen in het huidige Roemenië. In die tijd vestigden zich hier verschillende Indo-Europeze volksstammen, waaronder de Thraciërs, Illyriërs en Daciers.

Hoeveel inwoners heeft Roemenië?
De geschiedenis van de bevolking van Roemenië gaat terug tot de oudheid. In 1019 werd het grootste deel van het huidige Roemenië veroverd door de Magyaren en werd het een delende koninkrijk met Hongarije. In 1330 viel een groot deel van Roemenië weg bij Hongarije en werd onafhankelijk. De resterende delen bleven Hongaars tot 1918, toen ze na de Eerste Wereldoorlog aan Roemenië werden toegevoegd.

De toekomst van de bevolking van Roemenië

In de toekomst zal de bevolking van Roemenië waarschijnlijk blijven groeien. Dit komt doordat er momenteel meer jonge mensen zijn dan ouderen en omdat er relatief veel baby’s geboren worden. Volgens sommige deskundigen zal de bevolking van Roemenië in 2050 ongeveer 22 miljoen mensen tellen. Andere deskundigen denken dat het aantal inwoners iets lager zal liggen, rond de 20 miljoen. Hoe het ook zij, het is duidelijk dat de bevolking van Roemenië in de toekomst flink zal groeien.

Volgens de laatste schattingen zal de bevolking van Roemenië in 2050 ongeveer 21 miljoen mensen bedragen. Dit is een toename van ongeveer 4 miljoen mensen ten opzichte van 2010. De grootste stad in Roemenië, Boekarest, zal naar verwachting ook de grootste stad in Zuid-Europa zijn met meer dan 3 miljoen inwoners.

Conclusie

In 2021 had Roemenië een bevolking van ongeveer 19,64 miljoen mensen. Dit is een toename van ongeveer 0,5% ten opzichte van 2020. Het aantal inwoners van Roemenië wordt sinds 1990 elk jaar groter. Dit komt doordat het geboortecijfer hoger is dan het sterfcijfer.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Hoeveel inwoners heeft Roemenië?
Europa

Hoeveel inwoners heeft Roemenië?

Hoeveel inwoners heeft Roemenië? Het aantal inwoners van Roemenië is ongeveer 19,7 miljoen. Introductie Roemenië is een land in Zuid-Europa met een bevolking van ongeveer

Lees meer »