Landenexpert

Hoeveel inwoners heeft Portugal?

Hoeveel inwoners heeft Portugal?

Portugal is een populair vakantieland vanwege zijn mooie stranden, heerlijke wijn en lekker eten. Maar hoeveel inwoners heeft Portugal eigenlijk? In dit artikel lees je alles over de bevolkingsgrootte van Portugal!

Introductie

Volgens gegevens van het CIA World Factbook had Portugal in juli 2021 een inwoneraantal van 10.26 miljoen. Dit is een toename van ongeveer 0,4% ten opzichte van het inwoneraantal in 2020. Het gebied van Portugal is 92,212 vierkante kilometer.

Wat is het aantal inwoners van Portugal?

Portugal is een klein land in Zuid-Europa met ongeveer 10 miljoen inwoners. Het aantal inwoners van Portugal is de laatste jaren gestegen, maar het land blijft een relatief rustige plek om te wonen. De Portugese bevolking is vriendelijk en gastvrij, en het klimaat is aangenaam.

Hoeveel inwoners heeft Portugal?

De grootste steden in Portugal

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, is met ruim 550.000 inwoners de grootste stad van het land. De stad ligt aan de westkust van het land en is daarmee de westelijkste hoofdstad van Europa. Lissabon is een populaire toeristische bestemming vanwege haar historische bezienswaardigheden, heerlijke weer en mooie stranden.

Porto is de tweede grootste stad van Portugal met ongeveer 240.000 inwoners. De stad ligt in het noordwesten van het land, aan de rivier de Douro. Porto is vooral bekend vanwege zijn wijnindustrie en prachtige oude binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Andere grote steden zijn Amadora (270.000) en Braga (245.000).

Wat is de demografie van Portugal?

De bevolking van Portugal is ongeveer 10,3 miljoen. Het land heeft een hoge bevolkingsdichtheid van 121 inwoners per vierkante kilometer. De levensverwachting in Portugal is gemiddeld 78,8 jaar. Het aantal geboorten per 1000 inwoners is 10,6 en het sterftecijfer is 11,2 per 1000 inwoners.

De bevolking is grotendeels Roman Catholic (81%), met kleine minderheden van andere christelijke tradities, zoals protestanten en orthodoxen. Ongeveer 4% van de bevolking is niet-religieus.
De Portugese bevolking wordt getekend door een aantal demografische trends, waaronder een vergrijzende bevolking, emigratie naar andere Europese landen en een daling van het geboortecijfer.

Hoeveel inwoners heeft Portugal?

De geschiedenis van de bevolking van Portugal

In het begin werd Portugal bevolkt door een aantal Iberische stammen. De Lusitanen waren de belangrijkste van deze stammen en ze gaven de naam aan het land. Tegen het einde van de 1e eeuw voor Christus hadden de Romeinen het grootste deel van Iberië veroverd, waaronder Portugal. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476, werd Portugal bezet door de Visigoten. In 711 werden ze verdreven door Arabieren die dan over Iberië regeerden. In 1147 herwonnen christelijke koningen Portugal met behulp van Engelse, Duitse en Zweedse kruisvaarders die meevochten in de Tweede Kruistocht.

Sindsdien is de bevolking van Portugal grotendeels stabiel gebleven, met name dankzij emigratie naar Brazilië in de 17e en 18e eeuw. Tegenwoordig is ongeveer 10% van de Portugese bevolking afkomstig uit andere landen, voornamelijk Brazilië, Cape Verde, Angola en Mozambique.

De toekomst van de bevolking van Portugal

De toekomst van de bevolking van Portugal is onzeker. De geboortecijfers zijn laag en er is een hoge emigratie. Dit zorgt ervoor dat de Portugese bevolking snel kleiner wordt. In 2050 zal Portugal waarschijnlijk ongeveer 10 miljoen inwoners hebben.

Het land heeft een hogere levensverwachting dan de Europese Unie gemiddelde en een relatief jonge bevolking. De geboortecijfers zijn laag, maar stabiliseren zich en de sterftecijfers dalen. Dit alles suggereert dat de bevolkingsgroei in Portugal aan het vertragen is.

Conclusie

Portugal heeft ongeveer 10,3 miljoen inwoners. Dit is een aanzienlijke groei ten opzichte van de 8,9 miljoen inwoners die het land had in 2011. De bevolkingsgroei is voornamelijk te danken aan immigratie. Net als veel andere Europese landen, heeft Portugal moeite om voldoende jongeren binnen hun grenzen te houden. In de afgelopen jaren zijn er veel jonge Portugezen naar andere Europese landen vertrokken op zoek naar werk en een betere toekomst. Dit heeft ertoe geleid dat Portugal nu een van de oudste bevolkingen in Europa heeft. Ongeveer 18% van de Portugese bevolking is 65 jaar of ouder.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Hoeveel inwoners heeft Portugal?
Europa

Hoeveel inwoners heeft Portugal?

Hoeveel inwoners heeft Portugal? Portugal is een populair vakantieland vanwege zijn mooie stranden, heerlijke wijn en lekker eten. Maar hoeveel inwoners heeft Portugal eigenlijk? In

Lees meer »