Landenexpert

Hoeveel inwoners heeft Polen?

Hoeveel inwoners heeft Polen?

Polen is een groot land met veel inwoners. Het exacte aantal inwoners is lastig te bepalen, want er is veel migratie binnen Polen. Volgens de laatste schattingen heeft Polen ongeveer 38 miljoen inwoners.

Introductie

Polen is een land in Centraal-Europa. Het grenst aan Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en Kaliningrad (een exclave van Rusland). Sinds de herindeling van 2004 is het oppervlakte land 938.212 km² groot en telt het inwoneraantal 38.415.284. Dit maakt Polen tot de 69e staat op aarde qua grootte en tot de zesde staat in Europa. De hoofdstad van Polen is Warsaw (Warszawa).

Wat is het aantal inwoners van Polen?

Polen heeft een bevolking van ongeveer 38,5 miljoen mensen. Dit is ongeveer 0,6% van de wereldbevolking. Polen is het zesde land op aarde met de meeste inwoners.

Hoeveel inwoners heeft Polen?

De grootste steden in Polen

Polen is een land met veel verschillende steden. Sommige zijn groot, sommige klein. Hieronder vind je een lijst van de vijf grootste steden in Polen:

1. Warschau – 1,7 miljoen inwoners
2. Krakau – 756.000 inwoners
3. Lodz – 768.000 inwoners
4. Wroclaw – 634.000 inwoners
5. Poznan – 538.000 inwoners

Wat is de demografie van Polen?

In Polen wonen ongeveer 38,5 miljoen mensen. Het man-vrouwverhouding is ongeveer 50-50. De bevolking van Polen is jong en groeiend. Het geboortecijfer ligt rond de 10 per 1000 inwoners en het sterftecijfer rond de 8,5 per 1000 inwoners. Dit betekent dat de netto bevolkingsgroei ongeveer 1,5% per jaar is.

Polen heeft een bevolking van ongeveer 38,5 miljoen, waarvan 64,7% Poolse etniciteit heeft. Het overgrote deel van de bevolking is Rooms-Katholiek (87,2%), maar er zijn ook aanzienlijke minderheden van andere religies, waaronder Protestanten (6,3%), Joden (0,1%) en atheïsten (3,4%). De officiële talen in Polen zijn Pools en Kashubian, hoewel de meeste mensen Pools spreken.

 

De geschiedenis van de bevolking van Polen

Polen is een van de meest dichtbevolkte landen in Europa, na Slowakije en Tsjechië. De geschiedenis van de bevolking van Polen gaat terug tot ongeveer 1000 jaar geleden, toen het grootste deel van het huidige grondgebied werd bevolkt door Slaven. De gemiddelde levensverwachting in Polen wordt geschat op 78 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen.

De geschiedenis van de bevolking van Polen gaat terug tot de tijd van de Oudheid. In die tijd was Polen bewoond door Germaanse stammen, waaronder de Vandalen en de Saksen. In de Middeleeuwen kwamen er Slavische volkeren naar Polen, zoals de Sorben en Witten. Het huidige Polen werd in 966 gesticht door Mieszko I, een Slavische herder. Het land werd eerst bewoond door Slavische stammen, maar later kwamen er ook veel Duitse immigranten naar Polen. Tegenwoordig is ongeveer 60% van de bevolking van Polen afkomstig uit Slavische volkeren, terwijl 40% Duitse of andere Europese etnische groepen vertegenwoordigt.

Hoeveel inwoners heeft Polen?

De toekomst van de bevolking van Polen

Volgens de laatste census heeft Polen een bevolking van 38,5 miljoen Dit is een toename van ongeveer 9% sinds de vorige census in 2012. De meeste demografen verwachten dat de bevolking van Polen blijft groeien in de komende decennia. Sommigen voorspellen zelfs dat het land binnen 20 jaar 43 miljoen inwoners zal hebben.

De grootste driver van bevolkingsgroei in Polen is immigratie. In de afgelopen jaren zijn veel mensen uit andere delen van Europa naar Polen verhuisd om te werken of te studeren. Deze trend lijkt voorlopig voort te zetten, met name dankzij de aantrekkende economie van Polen en het feit dat het een veilig en stabiel land is. Binnenlandse migratie speelt ook een rol in de bevolkingsgroei van Polen. Steden als Warschau, Krakau en Gdansk zijn aantrekkelijke opties voor jongeren die op zoek zijn naar werk.

Conclusie

In Polen wonen ongeveer 38 miljoen mensen. Dit is minder dan in Rusland, maar meer dan in Nederland of België. Het land heeft een bevolkingsgroei van ongeveer 0,5% per jaar. Dit komt mede door de gunstige economische situatie in Polen en de toegenomen werkgelegenheid.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten