Landenexpert

Hoeveel inwoners heeft Oostenrijk?

Hoeveel inwoners heeft Oostenrijk?

De meeste mensen kennen Oostenrijk als een van de weinige landen in Europa waar nog gesproken wordt in het Duits, maar weinigen weten hoeveel inwoners het daadwerkelijk telt. Volgens laatste schattingen zijn dat er rond de 8,8 miljoen. In dit artikel lees je alles over de bevolkingsgroei van Oostenrijk en wat er allemaal bij komt kijken.

Introductie

In het kort, Oostenrijk is een land met 8,8 miljoen inwoners. Het land is ongeveer even groot als Nederland. De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen en de officiële taal is Duits net als in Duitsland en Zwitserland.

Hoeveel inwoners heeft Oostenrijk?

Wat is het aantal inwoners van Oostenrijk?

Volgens de laatste officiële telling heeft Oostenrijk 8.857.000 inwoners. Dit is een toename van ongeveer 32.000 inwoners ten opzichte van 2017. Het grootste deel van de bevolking (74%) woont in stedelijke gebieden, terwijl 26% in het platteland woont. De hoofdstad van Oostenrijk, Wenen, is ook de grootste stad met 1,9 miljoen inwoners.

De grootste steden in Oostenrijk

Oostenrijk telt 8,8 miljoen inwoners en is daarmee het 119e land op wereldschaal. De bevolking van Oostenrijk is verdeeld over 9 deelstaten en 2 zelfstandige stedenstaat. In dit artikel lees je alles over de grootste steden in Oostenrijk. Vienna is met 1,9 miljoen inwoners veruit de grootste stad van Oostenrijk en tevens hoofdstad van het land. Vienna is gelegen aan de Donau en is een populaire toeristische bestemming. Andere grote steden in Oostenrijk zijn onder andere Graz (280.000 inwoners), Linz (190.000 inwoners) en Salzburg (150.000 inwoners).

Wat is de demografie van Oostenrijk?

Oostenrijk is een land in Centraal-Europa. Het land heeft 8,8 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 119 inwoners per km². Oostenrijk bestaat uit 9 deelstaten en heeft een oppervlakte van 83.879 km². De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen en de officiële taal is Duits.

De bevolking van Oostenrijk is verdeeld over verschillende etnische groepen: 74,1% Duitstaligen, 12,3% Zwitserstaligen, 4% Tsjechen, 3% Slowaken en 2,4% Kroaten. Daarnaast zijn er nog kleinere etnische groepen zoals Italiaanse (0,9%), Turkse (0,7%) en Bosnische (0,4%) inwoners.

Hoeveel inwoners heeft Oostenrijk?

De geschiedenis van de bevolking van Oostenrijk

De geschiedenis van de bevolking van Oostenrijk is een lange en interessante. Het land heeft altijd een aantal verschillende etnische groepen gehad, maar de meeste inwoners zijn afkomstig uit Duitsland. In de 19e eeuw kwamen er veel immigranten naar Oostenrijk, waardoor de bevolking toenam tot ongeveer 10 miljoen. Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was er een sterke daling van het aantal inwoners door emigratie en oorlogsslachtoffers. Tegenwoordig is het aantal inwoners weer toegenomen tot ongeveer 8,8 miljoen.

Het aantal inwoners is gestegen sinds de jaren 1950, toen er ongeveer 6 miljoen mensen in Oostenrijk woonden. De bevolking van Oostenrijk is afkomstig uit verschillende etnische groepen. De Germanen waren de eersten die zich in het gebied vestigden, gevolgd door de Slaven en de Kelten. In de middeleeuwen kwamen er veel joden naar Oostenrijk. Tegenwoordig bestaat de bevolking vooral uit Germaanse en Slavische volkeren.

De bevolking van Oostenrijk is een mengeling van verschillende etnische groepen. De oorspronkelijke bewoners van het land waren de Kelten, die in de 4e eeuw voor Christus naar het gebied kwamen. Na de Romeinse overheersing werd het gebied bewoond door Germaanse stammen, waaronder de Alemannen en Bajuvaren. In de 5e eeuw namen de Franken het gebied over en maakten het tot hun rijk. Het rijk bleef bestaan tot de 19e eeuw, toen Oostenrijk uiteindelijk onderdeel werd van het Duitse Rijk.

De toekomst van de bevolking van Oostenrijk

In de toekomst zal de bevolking van Oostenrijk verder groeien en naar verwachting in 2060 uitkomen op 9,5 miljoen inwoners. Dit is een toename van ongeveer 14% ten opzichte van de huidige bevolking. De vergrijzing zal echter ook toenemen, waardoor het aantal 65-plussers naar verwachting zal uitkomen op 29% in 2060 (huidig: 18%). Het is echter niet alleen de bevolking die groeit, maar ook het aantal inwoners dat 80 jaar of ouder is. Dit betekent dat er in de toekomst steeds meer oudere inwoners zullen zijn en minder jonge inwoners. Dit zal ertoe leiden dat de verhouding tussen jongeren en ouderen steeds verder uit elkaar zal groeien. In 2050 zal ongeveer 1 op de 5 inwoners van Oostenrijk 80 jaar of ouder zijn. Dit betekent dat er steeds meer vraag zal zijn naar hulp bij het huishouden, gezondheidszorg en andere diensten voor ouderen. Er moeten daarom meer maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat er voldoende hulpverleners beschikbaar zullen zijn om alle oudere inwoners te kunnen helpen.

Conclusie

Inwoneraantal van Oostenrijk
Oostenrijk is een klein land met ongeveer 8,8 miljoen inwoners. Het land is iets groter dan België en heeft een bevolkingsdichtheid van 107 inwoners per vierkante kilometer. Het aantal inwoners neemt elk jaar toe met ongeveer 0,3%.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten