Landenexpert

Welke Duitse feestdagen zijn er?

De Duitse feestdagen zijn grootse feesten. Dit zijn dagen om zeker in de gaten te houden. Duitsland heeft een aantal nationale feestdagen die invloed hebben op je reisplannen, werk of andere zaken.

In dit artikel bespreken we belangrijke informatie over Duitse feestdagen. Dit gaat van de betekenis, tradities tot hoe het volk deze feesten viert.

Nieuwjaarsdag

1 januari is Nieuwjaarsdag, een nationale feestdag in heel Duitsland. Het is een dag waarop veel mensen uitslapen na het vieren van Oud en Nieuw. In sommige steden organiseren mensen echter vaak een nieuwjaarsduik, hierbij mensen in het ijskoude water springen.

Driekoningen

6 januari is Driekoningen. Dit is een feestdag die ze vooral in de zuidelijke deelstaten vieren. Op deze dag vieren de christenen de komst van de drie wijzen uit het oosten. Deze drie wijzen brachten een bezoek aan het kindje Jezus. Veel mensen gaan naar de kerk en er zijn diverse optochten.

Internationale Vrouwendag

8 maart is Internationale Vrouwendag. Deze feestdag vieren de mensen overal op de hele wereld. In Duitsland is het een officiële feestdag in Berlijn. Het is een dag waarop de strijd voor vrouwenrechten wordt herdacht. Er zijn diverse manifestaties en bijeenkomsten.

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is een nationale feestdag in heel Duitsland. Het is de vrijdag voor Pasen en herdenkt de kruisiging van Jezus Christus. Veel mensen gaan naar de kerk en er zijn optochten en processies in verschillende steden.

Pasen

Pasen is een belangrijke religieuze feestdag die ze in heel Duitsland vieren. Op Paaszondag gaan veel mensen naar de kerk en er ontsteken ze paasvuren. Ook verstoppen volwassene paaseieren voor kinderen.

Dag van de Arbeid

1 mei is de Dag van de Arbeid. Dit is een feestdag in heel Duitsland. Het is een dag waarop het volk stilstaat bij de rechten van werknemers. Er zijn vaak demonstraties en bijeenkomsten georganiseerd. Op deze dag hangt ook vaak de vlag uit in Duitsland.

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is een nationale feestdag in Duitsland en valt altijd op een donderdag, 40 dagen na Pasen. Op deze dag wordt de hemelvaart van Jezus Christus herdacht. Veel mensen gaan naar de kerk.

Pinksteren

Pinksteren is een religieuze feestdag die ze in heel Duitsland vieren, 50 dagen na Pasen. Op Pinksterzondag en -maandag gaan veel mensen naar de kerk en er zijn ook vaak optochten georganiseerd. Daarnaast is het een dag waarop er vaak volksfeesten worden georganiseerd, zoals de Pinkstermarkt in Heidelberg.

Fronleichnam

Fronleichnam vieren de Duitsers op de tweede donderdag na Pinksteren. Het is een feestdag die vooral in de katholieke deelstaten wordt gevierd. Op deze dag wordt de instelling van de Eucharistie gevierd. Veel mensen gaan naar de kerk en er zijn optochten georganiseerd.

Dag van de Duitse Eenheid

De Dag van de Duitse Eenheid vieren ze in Duitsland op 3 oktober. Er is dan een nationale feestdag in Duitsland. Het volk viert op deze dag de hereniging van Oost- en West-Duitsland uit 1990. Er zijn dan diverse evenementen georganiseerd in verschillende steden, waaronder een grote viering in Berlijn.

Oktoberfest

Het Oktoberfest is een van de bekendste Duitse feesten en wordt gevierd in München. Het begint in september en duurt ongeveer twee weken. Tijdens het Oktoberfest drinken de Duitsers veel bier en er zijn diverse attracties en optredens. Het is een populaire feestdag onder toeristen.

 

duitse feestdagen

Martinstag

Martinstag vieren de Duitsers op 11 november. Het is een feestdag die vooral in de katholieke deelstaten wordt gevierd. Op deze dag wordt de heilige Sint-Maarten herdacht. Er zijn vaak optochten georganiseerd, waarbij kinderen met lampionnen lopen.

Kerstmis

Kerstmis is een van de belangrijkste feestdagen in Duitsland en is op 25 en 26 december. Het is een religieuze feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt herdacht. Veel mensen gaan naar de kerk en er worden kerstmarkten georganiseerd in verschillende steden. Ook worden er traditionele gerechten gegeten, zoals kerststol en gans.

Regionale feestdagen

Naast de nationale feestdagen heeft elke deelstaat in Duitsland ook zijn eigen regionale feestdagen. Deze zijn meestal alleen in die deelstaat georganiseerd en hebben vaak een religieuze of historische achtergrond.

Onderdeel van de cultuur en traditie

Duitse feestdagen zijn een belangrijk onderdeel van de Duitse cultuur en traditie. Naast de nationale feestdagen zijn er ook veel regionale feestdagen die de Duitsers vieren. Elke feestdag heeft zijn eigen achtergrond en betekenis, maar de meeste hebben een religieuze of historische oorsprong. Veel feestdagen vieren ze in Duitsland met optochten, volksfeesten en traditionele gerechten.

 

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten