Landenexpert

De vlag van Kroatië

De vlag van Kroatië

De Kroatische vlag, ook wel de Trots van de Balkan genoemd, is een veelgebruikt embleem dat staat voor het land Kroatië. De kleuren en symbolen op de vlag vertegenwoordigen de geschiedenis en cultuur van het land. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende betekenissen achter deze veelzijdige vlag.

Introductie

De Kroatische vlag is een van de meest herkenbare en unieke vlaggen in Europa. Het ontwerp is simpel maar krachtig. De vlag is een van de jongste vlaggen in Europa. Het ontwerp is gebaseerd op de Pan-Slavische kleuren en werd ingevoerd na de onafhankelijkheid van Kroatië in 1991. De drie belangrijkste kleuren zijn rood, wit en blauw – dezelfde kleuren als die van de Russische, Servische en Bulgaarse vlaggen.

De vlag van Kroatië

Wat is de vlag van Kroatië?

De Kroatische vlag is een horizontale tricolor van rood, wit en blauw met een wapen in het midden. Het wapen toont de stad Dubrovnik in een haven met twee torens en een ster die zeven punten heeft, die staan voor de zeven gebieden van Kroatië. De ster is ook bekend als de “Dubrovnik-ster”.

De verschillende soorten vlaggen van Kroatië

De Kroatische vlag is een van de meest herkenbare vlaggen ter wereld. Het is een horizontale driekleur van rood, wit en blauw met het wapen van Kroatië in het midden. Deze unieke vorm van de vlag is ontstaan ​​uit verschillende historische ontwerpen die door de eeuwen heen zijn gebruikt in Kroatië.

De huidige versie van de Kroatische vlag dateert uit 1991 en is sindsdien ongewijzigd gebleven. De drie kleuren op de vlag zijn die van de Pan-Slavische vlag en staan ​​voor broederschap tussen alle Slavische volkeren. De witte ster op de blauwe achtergrond vertegenwoordigt het schiereiland Istrië, dat geografisch gezien bij Kroatië hoort maar etnisch gezien overwegend Italiaans is.

Kroatië heeft verschillende soorten vlaggen, afhankelijk van de gelegenheid. De nationale vlag is een horizontale driekleur van rood, wit en blauw met het wapen in het midden. Dit is de meest voorkomende vlag die je zult zien en wordt gebruikt om het land te vertegenwoordigen. Op officiële gelegenheden wordt echter meestal de staatsvlag gebruikt, die hetzelfde ontwerp heeft als de nationale vlag, maar met de additionele Europese sterren in het midden. Andere gelegenheidsvlaggen zijn ook beschikbaar, zoals de vlag van Zagreb, die een rood-witte driekleur is met een blauwe streep over de bovenkant.

Hoe werd de vlag van Kroatië ontworpen?

De vlag van Kroatië is ontworpen door Kroatische studente Vjekoslav Parać in 1989. Het ontwerp is gebaseerd op de Pan-Slavische vlag die in de 19e eeuw populair was onder Slavische volkeren. De drie horizontale banen vertegenwoordigen de drie belangrijkste etnische groepen in Kroatië: Kroaten, Slaven en Illyrianen. De rode baan staat voor de bloedvergieten tijdens de strijd voor onafhankelijkheid, de witte baan staat voor vrede en de blauwe baan staat voor het christendom.

De vlag van Kroatië

Hoe wordt de vlag van Kroatië gebruikt?

De vlag van Kroatië wordt voornamelijk gebruikt tijdens officiële gebeurtenissen, zoals aankomsten en vertrekken van staatshoofden, sportwedstrijden waaraan Kroatië deelneemt en andere ceremoniële gelegenheden. Het is ook een veelgebruikt symbool van Kroatië op merchandise, zoals T-shirts en souvenirs.

De vlag van Kroatië wordt voornamelijk gebruikt als een nationale symbolische representatie. De vlag kan ook worden gebruikt om aan te geven dat iemand uit Kroatië komt of zich met het land identificeert. Soms zie je de vlag ook in gebouwen en op voertuigen, maar dit is niet zo veelvoorkomend.

Conclusie

De vlag van Kroatië is een mooie vlag met drie verticale strepen in de kleuren rood, wit en blauw. Het is een eenvoudige vlag maar toch erg mooi. De kleuren van de vlag staan symbool voor de bloedbaden die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het rood staat symbool voor het bloed dat vergoten is, het wit staat symbool voor de onschuldige slachtoffers en het blauw staat symbool voor de moed van alle mensen die vochten tegen het fascisme.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

De vlag van Kroatië
Europa

De vlag van Kroatië

De vlag van Kroatië De Kroatische vlag, ook wel de Trots van de Balkan genoemd, is een veelgebruikt embleem dat staat voor het land Kroatië.

Lees meer »