Landenexpert

De Marokkaanse vlag

Stap in de levendige en betoverende wereld van Marokko, waar de kleuren uitbarsten in een feest van cultuur en traditie. En hoe kun je dit rijke erfgoed beter symboliseren dan met de vlag? Met zijn felrode achtergrond, groene pentagram en gouden embleem is de Marokkaanse vlag een getrouwe weergave van de ingewikkelde geschiedenis en verbluffende schoonheid van het land. Ontdek samen met ons de betekenis, het belang en de impact van dit fascinerende nationale symbool op het Marokkaanse leven.

De vlag van Marokko en zijn geschiedenis

De Marokkaanse vlag is een rood veld met in het midden een groene vijfhoek met een witte vijfpuntige ster. De vlag werd aangenomen op 17 november 1915. De vijfhoek en de ster zijn traditionele symbolen van de islam.

De rode kleur op de Marokkaanse vlag staat voor de stoutmoedigheid en moed van het Marokkaanse volk, terwijl het groen hoop en geloof symboliseert. De vijfpuntige ster in het midden van de vlag staat bekend als het Zegel van Salomo, een symbool van wijsheid en macht.

De vlag van Marokko heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan, maar het basisontwerp is grotendeels ongewijzigd gebleven sinds hij voor het eerst werd aangenomen in 1915.

Voor 1915 was Marokko namelijk bezet door de Fransen. Zij waren vanaf 1830 al invloed aan het uitoefenen in het noorden van Afrika. Ook andere Europese landen wilde koloniën in Afrika.

In 1905 en 1911 vond de Marokkaanse crisis plaats tussen Duitsland en Frankrijk. Deze conflicten waar ook deels de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De pogingen van Duitsland bleven zonder succes waardoor Marokko in de handen van de Fransen bleef.

In 1921 is de Republiek van de Rif uitgeroepen. Het nationalisme groeide sterk in de jaren daarna. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het geval. Veel Marokkanen vochten namelijk mee aan de kant van de geallieerden.

In 1952 braken er rellen uit waarna Mohammed V, de leider van een van de nationalistische partijen, werd verbannen en naar Madagaskar gestuurd. Toch waren de Fransen in 1955 hem terug te halen. In 1956 werd Marokko onafhankelijk en werd Mohammed V de koning. Zijn zoon Hassan II volgde hem na zijn dood op. Zijn kleinzoon Mohammed VI is nu aan de macht. Mohammed V wordt nog altijd herdacht als de koning van de revolutie.

 

De betekenis van de kleuren op de vlag van Marokko

De vlag van Marokko bestaat uit drie kleuren: rood, groen en wit. Elke kleur heeft een specifieke betekenis.

Rood: De kleur rood vertegenwoordigt het bloed dat is vergoten door Marokkaanse martelaren tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van het land.

Groen: De kleur groen staat voor hoop en welvaart. Het is ook de kleur van de islam, de dominante godsdienst in Marokko.

Wit: De kleur wit staat voor zuiverheid en vrede.

marokkaanse vlag

Verschillende vlaggen Marokko

Er zijn veel verschillende vlaggen die Marokko vertegenwoordigen. De meest gebruikte vlag is de rode, groene en zwarte vlag met een vijfpuntige ster in het midden. Deze vlag werd aangenomen op 2 maart 1956. Andere vlaggen die soms worden gebruikt om Marokko te vertegenwoordigen zijn de Pan-Arabische vlag, de vlag van de Unie van de Arabische Maghreb en de vlag van de Koninklijke Marokkaanse Garde.

 

Hoe de vlag van Marokko tegenwoordig wordt gebruikt

De vlag van Marokko is een rood veld met een groen pentagram. Het pentagram is een oud symbool van bescherming en evenwicht. Het staat ook bekend als de “Hand van Fatima” naar de dochter van de profeet Mohammed. De vlag wordt gebruikt als symbool van de Marokkaanse nationale identiteit en hangt op openbare gebouwen, bij sportevenementen en tijdens nationale feestdagen.

Interessante feiten over de vlag van Marokko

  1. De vlag hangt aan alle officiële gebouwen in Marokko, maar ook aan veel particuliere huizen en bedrijven.
  2. Bij speciale gelegenheden, zoals nationale feestdagen, wordt de vlag vaak versierd met goudborduurwerk.
  3. Voor 1915 werd er al een vlag gebruikt. Deze was helemaal rood en was aan de kust verboden door de Franse bezetters.

Marokkaanse vlag kopen

In Nederland zijn er een hoop plekken waar je een Marokkaanse vlag kan kopen. Er zijn veel websites die de vlag aanbieden. Daarnaast zijn er ook een aantal fysieke winkels waar de vlag verkrijgbaar is. Dit zijn winkels zoals Vlagen Unie en de Vlaggenclub.

 

Het verhaal achter de vlag

De vlag geeft een duidelijk geschiedenis met z’n kleuren en de ster. Het groene pentagram staat voor de vijf pijlers van de islam. De krachtige rode achtergrond staat voor kracht en moed, terwijl de witte ster dient als een herinnering om standvastig te blijven in tijden van tegenspoed. Als burgers meer leren over hun eigen nationale symbolen, krijgen ze ook meer waardering voor de cultuur en het erfgoed van hun land. Moge de Marokkaanse vlag altijd een bron van trots en patriottisme zijn!

 

 

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

marokkaanse vlag
Afrika

De Marokkaanse vlag

Stap in de levendige en betoverende wereld van Marokko, waar de kleuren uitbarsten in een feest van cultuur en traditie. En hoe kun je dit

Lees meer »