“De Chinese vlag is een symbool dat een van ’s werelds oudste en meest fascinerende beschavingen vertegenwoordigt. De helderrode achtergrond, de gouden sterren en het iconische embleem maken hem onmiddellijk herkenbaar over de hele wereld. Maar wat betekenen deze symbolen eigenlijk? In deze blog nemen we je mee in de geschiedenis en de betekenis achter de Chinese vlag en ontdekken we het rijke culturele erfgoed dat miljoenen mensen vandaag de dag nog steeds inspireert.”
Introductie
China is het land met de meeste inwoners op de wereld. Zo bestaat het Chinese volk uit bij 1,4 miljard mensen. Dit is bijna 2 keer zo veel als in heel Europa wonen en is dit dus meer dan 13% van heel de wereldbevolking. Een land als Nederland past bijna 240 keer in de oppervlakte van China.
China staat daarnaast bekend om de Chinese muur maar daarnaast ook om de moderne steden. China is ook een land die zorgt voor veel export van diverse goederen. De goederen kent iedereen wel van de label made in China. Deze bevinden zich in veel kleding en op allerlei andere producten.
De Chinese muur is bijvoorbeeld een enorm oud gebouw. De bouw van deze muur begon in de 7e eeuw voor christus terwijl de laatste hand pas rond 1500 gelegd is. Deze muur is dan ook 21.196 km lang en werd gebruikt om het Chinese rijk te beschermen tegen nomadische ruitervolkeren.
Geschiedenis van de Chinese vlag
De Chinese vlag is een rood veld met vijf gouden sterren links bovenin. Het ontwerp bestaat uit één grote ster, met vier kleinere sterren in een halve maan. Het rood staat voor de Communistische Partij van China, terwijl de vijf sterren en hun onderlinge verband staan voor de eenheid van het Chinese volk onder leiding van de Communistische Partij.
De huidige vlag is aangenomen op 1 oktober 1949, na de overwinning van de Communistische Partij in de Chinese Burgeroorlog. De eerste door de Republiek China gebruikte vlag was een blauwe hemel met een witte zon in het midden, die later is vervangen door een rode zon.
De vlaggen die in de jaren twintig en dertig door verschillende krijgsheren werden gebruikt, waren zeer divers, omdat elke krijgsheer zijn eigen persoonlijke vlag had. In 1928 verenigde Chiang Kai-shek het grootste deel van China onder zijn controle en nam als standaard een blauwe hemel met een witte zon aan, die bekend werd als de “Blauwe Hemel met een Witte Zon”-vlag. Deze vlag bleef ook na 1949 in gebruik, toen de communisten de controle over China overnamen.
Een variant van de huidige Chinese vlag werd gebruikt tijdens de historische ruimtemissie van astronaut Yang Liwei in 2003. Op deze versie werden alle vijf sterren even groot afgebeeld in concentrische cirkels. Deze specifieke versie wordt ook wel de “vriendschapsvlag” genoemd.
De betekenis van de kleuren op de Chinese vlag
De vlag van China heeft een rood veld met vijf gouden sterren links bovenin. Het ontwerp bestaat uit één grote ster, met vier kleinere sterren in een halve cirkel in de richting van de vlieg.
Het rood staat voor de communistische revolutie en het bloed dat in die tijd is vergoten. De sterren staan voor de eenheid van het Chinese volk onder de Communistische Partij. De vlag werd ontworpen door Zeng Liansong.
De symboliek van de Chinese vlag
De symboliek van de vlag weerspiegelt het geloof van de Chinese Communistische Partij in marxisme-leninisme en maoïsme, en de onafhankelijkheidsstrijd van het land.
De rode kleur van de vlag staat voor de Communistische Partij van China, terwijl de vijf sterren staan voor het volk van China dat verenigd is onder het leiderschap van de partij. De grote ster staat voor de Communistische Partij zelf, terwijl de vier kleinere sterren staan voor de arbeiders, de boeren, de stedelijke kleinburgerij en de landelijke kleinburgerij – die allen verenigd zijn onder het leiderschap van de partij.
De vlag van China is dus een symbool van de communistische ideologie en de solidariteit onder het Chinese volk. Hij herinnert ook aan China’s lange geschiedenis en onafhankelijkheidsstrijd.
Hoe de Chinese vlag in de loop der tijd is veranderd
De vlag van China is in de loop van de geschiedenis van het land vele malen veranderd. Het eerste geregistreerde gebruik van een vlag voor China dateert uit de 3e eeuw voor Christus, tijdens de periode van de oorlogvoerende staten. Deze vlag stond bekend als de “Dan Tiao” en bestond uit een rood veld met een wit vierkant in het midden.
In 221 voor Christus werd China verenigd onder de eerste keizer, Qin Shi Huang. Hij vestigde de Qin-dynastie en nam een nieuwe vlag voor het land aan. Deze vlag was zwart met een gele draak in het midden.
Tijdens de Tang-dynastie (618-907) had China weer een rode vlag met een wit vierkant in het midden. Deze vlag stond bekend als de “Chu Banier”.
In 1271 vestigde Kublai Khan de Yuan-dynastie na het verslaan van de Song-dynastie. Hij nam een nieuwe vlag voor China aan die bestond uit een blauw veld met een gele zon in het midden. Deze vlag bleef in gebruik tot 1368, toen de Ming-dynastie werd opgericht.
De Ming-dynastie (1368-1644) gebruikte een aantal verschillende vlaggen, maar de meeste waren variaties op een rode achtergrond met één of twee grote witte sterren in het midden. In 1644 werd Peking veroverd door rebellen en de laatste Ming-keizer hing zich uit wanhoop op aan een boom. De Qing-dynastie (1644-1912) kwam vervolgens aan de macht en behield veel van dezelfde tradities, waaronder het gebruik van vlaggen met een rode achtergrond en witte sterren.
Vlag als symbool
De vlag van China laat een goed beeld zien van de oude levendige geschiedenis van China. Hij is al meer dan zestig jaar in gebruik. Daarnaast is zijn betekenis en vertegenwoordiging van de Chinese natie zijn in die tijd alleen maar gegroeid. Met vijf sterren op een helderrode achtergrond is het gemakkelijk te zien waarom de vlag van China vandaag de dag nog steeds zo’n belangrijke visuele herinnering. Dit is een prachtige herinnering aan de Chinese cultuur en nationale identiteit.