Landenexpert

De Amerikaanse vlag

Van trots zwaaien bij parades tot hoog boven op overheidsgebouwen wapperen, de Amerikaanse vlag is een symbool van trots en patriottisme voor miljoenen mensen in het hele land. Met zijn kenmerkende rode, witte en blauwe tinten en iconische sterren en strepen ontwerp heeft dit geliefde embleem een rijke geschiedenis die eeuwen overspant.

Kijk met ons mee naar de betekenis van de Amerikaanse vlag en ontdek enkele verrassende feiten over een van de meest herkenbare symbolen van ons land.

Introductie

Amerika is een van de rijkste landen op aarde. Het ligt in Noord-Amerika en er wonen meer dan 330 miljoen mensen. De hoofdstad van Amerika is Wasington D.C. Amerika noemen we ook wel de Verenigde Staten.

Een president bestuurt Amerika. Deze president veranderd om de 4 jaar. Dan kiezen de 50 staten de nieuwe president. Momenteel is Biden de president van Amerika. Hij bestuurt het land vanuit het Wittenhuis.

Oorsprong van de Amerikaanse vlag

De eerste officiële Amerikaanse vlag dateert van 14 juni 1777 door het Tweede Continentale Congres. Het ontwerp van de sterren en strepen is gemaakt door een comité van congresleden, waaronder George Washington. Het aantal sterren en strepen is in de loop der tijd veranderd naarmate nieuwe staten tot de Unie toetraden. De huidige vlag van de Verenigde Staten van Amerika is ontworpen in 1958 en bevat 50 sterren (die de 50 staten voorstellen) en 13 strepen (die de oorspronkelijke 13 koloniën voorstellen).

De betekenis van de kleuren en symbolen van de vlag

De vlag van de Verenigde Staten van Amerika bevat dertien strepen, zeven rode en zes witte. Deze staan voor de dertien koloniën die zich in 1776 onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië. De vijftig sterren op de vlag staan voor de vijftig staten van de Unie.

De kleuren van de vlag zijn ook belangrijk. Rood symboliseert hardheid en moed, terwijl wit staat voor zuiverheid en onschuld. Blauw staat voor rechtvaardigheid, volharding en waakzaamheid.

De geschiedenis van het ontwerp van de vlag

De eerste officiële vlag van de Verenigde Staten dateert van 14 juni 1777. Het Tweede Continentale Congres nam de Vlaggenwet van 1777 aan waarin stond: “Resolved, That the flag of the thirteen United States be thirteen stripes, alternate red and white; that the union be thirteen stars, white in a blue field, representing a new constellation.”

De oorspronkelijke vlag had 13 sterren en 13 strepen om de 13 koloniën voor te stellen die de eerste staten van de Unie werden. Als er nieuwe staten bij kwamen, dan voegen ze ook strepen en sterren toe aan de Amerikaanse vlag.

In 1818 nam het Congres een wet aan die bepaalde dat de vlag 13 strepen zou hebben voor elk van de oorspronkelijke koloniën en 20 sterren voor elk van de 20 staten. In 1912, na de toevoeging van nog twee staten (Arizona en New Mexico), beval president William Howard Taft dat vlaggen die na 4 juli van dat jaar waren gemaakt, 48 sterren zouden hebben. Op 21 augustus 1959 werd Hawaï onze 50e staat en was onze huidige vlag geboren.

Amerikaanse vlag

Hoe de Amerikaanse vlag correct te tonen en te verzorgen

Bij het tonen van de Amerikaanse vlag is het belangrijk de juiste vlaggenetiquette te volgen. De vlag moet altijd met trots en respect worden getoond. Hier volgen enkele tips over hoe u de Amerikaanse vlag correct kunt uithangen en verzorgen:

– De vlag moet verticaal worden opgehangen met de unie (blauw veld met sterren) bovenaan.

– De vlag moet bij zonsopgang worden uitgestoken en bij zonsondergang worden weggehaald. Als hij ’s nachts wordt uitgestoken, moet hij goed verlicht zijn.

– De vlag mag nooit de grond raken en mag niet beschadigd of verbleekt raken. Als hij versleten is, moet hij op een waardige manier worden verwijderd, bijvoorbeeld door verbranding.

– De vlag mag nooit voor reclamedoeleinden of als versiering worden gebruikt. Hij mag ook niet worden afgedrukt op papieren producten zoals servetten of borden.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunt u de Amerikaanse vlag op zijn best houden en uw respect tonen voor dit belangrijke symbool van onze natie.

Er zijn dus veel regels aan het gebruik van de Amerikaanse vlag.

Het verhaal van de vlag

De vlag laat duidelijk de geschiedenis en het verhaal van het mooie land zien. Hij herinnert alle burgers eraan dat ons land is gebouwd op de beginselen van vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen. Door zijn kleuren, strepen, sterren en symbolen brengt het een sterke boodschap over wie wij zijn en waar wij als Amerikanen voor staan.

Laten we met trots in het hart en met opgeheven hoofd dit iconische embleem van de nationale identiteit eren door het waar mogelijk waardig te tonen.

Bent u nog benieuwd naar andere vlaggen. Lees dan bijvoorbeeld ook over de vlag van Nederland en van Marokko.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Amerikaanse vlag
Noord-Amerika

De Amerikaanse vlag

Van trots zwaaien bij parades tot hoog boven op overheidsgebouwen wapperen, de Amerikaanse vlag is een symbool van trots en patriottisme voor miljoenen mensen in

Lees meer »